plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pastierske placky s chutnou náplňou!

Vynikajúce placky ukrývajú lahodnú náplň. Pripravte si ich tak, ako to robievali aj naše babičky! :-)

Tieto placky prvýkrát ochutnala na prázdninách na východnom Slovensku. Táto dobrota však pochádza až z ďalekého Moldavska a je to typické jedlo pochádzajúce od tamojších pastierov. Placky sa pečú na panvici s troškou oleja alebo v rúre. Sú skutočne vynikajúce a môžete ich pripravovať s náplňou podľa vlastnej chuti a fantázie. babička ich plnila vždy tým, čo doma momentálne bolo. :-)

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

300 ml vody

400 g predvarených zemiakov nakrájaných nadrobno

1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno

Menší zväzok petržlenu nasekaný nadrobno

Rastlinný olej

Postup:

Múku nasypeme do väčšej misky. V strede urobíme priehlbinu, do ktorej nalejeme vodu. Pridáme soľ a vypracujeme jednotné cesto (vodu môžeme podľa potreby pridať alebo ubrať, podľa konzistencie cesta.

Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a necháme 10-15 minút odpočívať prikryté uterákom.

Cesto rozdelíme na 6-8 rovnakých dielov – guličiek, ktoré opäť prikryjeme utierkou a necháme 10 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. Na troche oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom ju zmiešame s peržlenovou vňaťou a zemiakmi– podľa chuti osolíme.

Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru tenkého kruhu – ako tenkú palacinku. Do stredu každého kruhu vložíme 1-2 lyžice náplne a potom náplň zakryjeme cestom tak, ako to vidíme na obrázku.

4

Placky sa pripravujeme na panvici s hrubým dnom, ktorú potrieme trochou masla alebo oleja. Pečieme z oboch strán dozlatista. Alternatívou je príprava v rúre na papieri na pečenie.

5

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: takprosto

Najlepšie recepty na dnes