Toto je dôvod, prečo dávajú niektorí záhradkári plastové vrecká na zelené paradajky!

Skúsených pestovateľov paradajok netrápia ani chladnejšie letné dni bez slnka.

Vedia, ako donútiť zelené paradajky dozrieť aj pri nižších teplotách a nedostatku slnečného žiarenia.

Naučte sa tento jednoduchý trik.

 

 

Vďaka portálu smakdnia budú vaše paradajky dozrievať aj počas daždivých letných dní. 

Nebojte sa o svoju úrodu ani v nepriaznivom počasí.

Hoci je práve nástup daždivého počasia rizikovým obdobím vzniku plesňových chorôb, ktoré ohrozujú úrodu a môžu ukončiť dozrievanie plodov, existuje jedno riešenie, ktoré určite oceníte.

 

 

Vďaka tejto metóde dozrievajú paradajky na kríkoch skôr, a tak môže byť vaša úroda predsa len zachránená.

Ak majú paradajky už správnu veľkosť, ale počasie im bráni dozrieť, použite plastové vrecká. 

 

 

Skúsení záhradkári umiestnia na zelené paradajky na kríčku plastové vrecko a upevnia ho, aby urýchlili proces dozrievania.

Bežné plastové (mikroténové) vrecko umiestnite rovno na plody.

Po približne 4 – 5 dňoch si môžete všimnúť, že paradajky vo vrecúšku začínajú červenieť a majú inú farbu, ako zvyšné paradajky, ktoré ste do vreciek nevložili.

 

 

Po 7 dňoch sú paradajky vo vrecku červené, čo sa o tých mimo vrecka nedá povedať.

Tento proces je rýchlejší, ak je na strapci aspoň jeden červený zrelý alebo takmer zrelý plod.

Ak zrelý plod chýba, môžete jeden pridať do vrecka alebo pridajte banán, ktorý uvoľňuje etylén a pomôže paradajkám dozrieť.

Funguje aj toto!

Pani Hanka Sekulová zdieľala radu, ktorá mi práve v týchto dňoch veľmi pomohla a verím, že pomôže aj vám.

 

 

Ak máte na záhrade ešte posledné zelené paradajky, toto je výborný tip, ako ich nechať dozrieť doma a tak, aby ste zachránili ešte čo najviac úrody.

Je to skutočne jednoduché a účinné. :-)

 

 

Ako na to?

Pani Hanka má odskúšaný nasledovný postup, ktorého sa drží už roky – paradajky nechávam dozrievať na plechu za oknom.

Nezabudnite, že musia byť aj pustené radiátory čím dokonale naimitujete teplo a svetlo, ktoré paradajky potrebujú.

(Tip nám poslala Michaela Trogárová)

Ďalšie tipy na dozrievanie paradajok:

 

 

Medzi kartóny od vajec

Veľmi dobrý nápad, ako prinútiť paradajky dozrieť je dať ich do kartónov od vajec rovnako, ako vajcia.

Paradajky uložíme na a položte ich na hornú časť skrine alebo na iné teplé miesto cca. 18 až 20 stupňov Celzia.

Po niekoľkých dňoch by mali sčervenať. Tento proces zrenia môžete zrýchliť pridaním jablka.

 

 

Do pohára s jabĺčkom

Na túto metódu vyberáme len rajčiny ktoré sú nepoškodené a majú pevnú šupu.

Zelené rajčiny oberieme a zbavíme stopiek.

Pripravíme si väčší zavárací pohár (4-5l)a na dno uložíme zrelé jabĺčko (1 alebo 2) a uložíme paradajky.

Jablko nesmie byť poškodené ani nahnité.

Pohár uzavrieme a položíme na parapetu.

Jablká uvoľňujú etylén, vďaka ktorému budú rajčiny rýchlejšie dozrievať.

 

 

Ďalšou možnosťou je položiť paradajky na jablká a nechať ich na otvorenom slnečnom mieste (napríklad na parapete).

Rajčiny dozrejú rýchlejšie, ako keď ich necháte len tak na okne na slniečku.

Rovnakým spôsobom funguje aj pridanie banánu do poháru s paradajkami.

Piliny

 

 

Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín.

Zelené paradajky uložíme do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložíme na slnečné miesto.

Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín, paradajky postupne dozrejú.

Druhou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú paradajku zvlášť a uložiť na parapet.

Rajčiny pravidelne kontrolujeme, aby sme zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.

Trik našich babičiek

 

Rajčiny dáme do interiéru, potrebujú teplotu 15-18 stupňov.

Keď je teplota vyššia ľahko zmäknú. Vezmeme nádobu – môže byť sklenená alebo aj krabica (moja babička ich ukladala normálne na policu na posteľ.

K rajčinám pridáme aj pár zrelých (nie červivých ani hnilých) jabĺk.

Jablká by mali byť domáce, bez chemikálií a postrekov.

Etylén začne na rajčiny rýchlo pôsobiť a tie začnú dozrievať skutočne rýchlo a to či v tme alebo vo svetle.

Vyskúšajte nám to skvele zafungovalo a mali sme ešte poslednú krásnu úrodu!

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie