plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď budete najbližšie robiť placky ZABUDNITE na zemiaky a skúste túto lacnú zeleninu: Nikdy som nejedla lepšie a chrumkavejšie placky!

Tento recept robievala ešte moja prababka a odvtedy je v našej rodine veľmi obľúbený.

 

 

Ak si myslíte, že nad zemiakové placky niet, určite to skúste.

Placky z tejto zeleniny sú pomerne nezvyčajné, ale veľmi dostupné v ktoromkoľvek ročnom období a chuť prekvapí aj skutočných gurmánov.

Ak si myslíte, že ide o tekvicu, cuketu alebo kapustu, ste na omyle.

 

 

Tie najlepšie a najchrumkavejšie placky totižto pripravíte z obyčajného zeleru.

Potrebujeme:

1 kg koreň zeleru

500 g tvrdý syr

4 ks vajcia

70 ml mlieko

 

 

6 lyžíc strúhanky

petržlenová vňať

korenie čierne mleté

soľ

na vysmážanie:

olej

Postup:

Na hrubšom strúhadle si postrúhame očistený zeler.

 

 

Potom postrúhame 1/2 kg tvrdého syra.

Oddelíme si žĺtky od bielkov, ktoré vyšľaháme na tuhý sneh.

Postrúhaný zeler a syr dáme do väčšej misky.

 

 

Pridáme žĺtky, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate, poprášime troškou čierneho korenia.

Zalejeme 70 ml mlieka.

Do hmoty primiešame 6 lyžíc strúhanky.

 

 

Pridáme sneh z bielkov a masu poriadne premiešame.

Placky sú dosť slané od syra, kto chce, nech si štipku soli pridá. 

Na rozpálenom oleji formujeme menšie placky.

Tie jednoducho vysmážame z oboch strán.

 

 

 

A máme hotovo.

Môžeme podávať samostatne alebo s pochúťkovou smotanou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes