Chrumkavé a tenké cesto s hrubou vrstvou zemiakovej plnky.
Tieto placky sa volajú „Roľníky“, pretože išlo a lacné a rýchle jedlo, ktoré si kedysi naši starí rodičia brávali ako občerstvenie pri práci na poli.
Dajú sa piecť, ako náhrada pečiva, prípadne vyprážať.
Stačia len najjednoduchšie ingrediencie, ale tieto placky sa naozaj len topia v ústach.
Skúste tento lacný a pritom výborný recept našich babičiek.
Určite si pochutnáte!
Potrebujeme:
Na cesto:
1 šálka teplého zemiakového vývaru (voda z varenia zemiakov)
1 lyžička suchého droždia
1 lyžica cukru
0,5 lyžičky soli
2,5 šálky hladkej múky
Na plnenie:
6-7 stredných zemiakov
2-3 cibule
50 g masla
Soľ
Mleté čierne korenie
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Na masle podusíme cibuľku.
Vývar zo zemiakov scedíme (trochu si necháme na cesto).
A zemiaky roztlačíme.
Vo vývare rozpustíme droždie, cukor, soľ.
Pridáme 2 šálky múky a vypracujeme mäkké, lepkavé cesto.
Prikryjeme a odložíme na hodinku na teplé miesto.
Potom pridáme zvyšnú múku a znova premiesime.
Cesto rozdelíme na 3 časti, z každej vytvarujeme šúľok.
Nakrájame na kúsky.
Každý kúsok rozvaľkáme alebo roztlačíme rukami do kruhu.
Do stredu dáme vrchovatú polievkovú lyžicu plnky.
Plnku zpripravíme jednoducho tak, že roztlačené zemiaky zmiešame s opraženou cibuľkou.
Ochutíme soľou a korením, ako nám vyhovuje.
Zdvihneme okraje a pritlačíme.
Placku obrátime spojom nadol a rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm.
Koláče ukladajte spojom nadol do veľkého množstva horúceho oleja.
Rýchlo sa prepečú na oboch stranách.
Hotové placky osušíme na obrúsku od prebytočného oleja.
Podávame horúce s kyslou smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)