Chrumkavé a tenké cesto s hrubou vrstvou zemiakovej plnky.
Tieto placky sa volajú „Roľníky“, pretože išlo a lacné a rýchle jedlo, ktoré si kedysi naši starí rodičia brávali ako občerstvenie pri práci na poli.
Dajú sa piecť, ako náhrada pečiva, prípadne vyprážať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Stačia len najjednoduchšie ingrediencie, ale tieto placky sa naozaj len topia v ústach.
Skúste tento lacný a pritom výborný recept našich babičiek.
Určite si pochutnáte!
Potrebujeme:
Na cesto:
1 šálka teplého zemiakového vývaru (voda z varenia zemiakov)
1 lyžička suchého droždia
1 lyžica cukru
0,5 lyžičky soli
2,5 šálky hladkej múky
Na plnenie:
6-7 stredných zemiakov
2-3 cibule
50 g masla
Soľ
Mleté čierne korenie
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Na masle podusíme cibuľku.
Vývar zo zemiakov scedíme (trochu si necháme na cesto).
A zemiaky roztlačíme.
Vo vývare rozpustíme droždie, cukor, soľ.
Pridáme 2 šálky múky a vypracujeme mäkké, lepkavé cesto.
Prikryjeme a odložíme na hodinku na teplé miesto.
Potom pridáme zvyšnú múku a znova premiesime.
Cesto rozdelíme na 3 časti, z každej vytvarujeme šúľok.
Nakrájame na kúsky.
Každý kúsok rozvaľkáme alebo roztlačíme rukami do kruhu.
Do stredu dáme vrchovatú polievkovú lyžicu plnky.
Plnku zpripravíme jednoducho tak, že roztlačené zemiaky zmiešame s opraženou cibuľkou.
Ochutíme soľou a korením, ako nám vyhovuje.
Zdvihneme okraje a pritlačíme.
Placku obrátime spojom nadol a rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm.
Koláče ukladajte spojom nadol do veľkého množstva horúceho oleja.
Rýchlo sa prepečú na oboch stranách.
Hotové placky osušíme na obrúsku od prebytočného oleja.
Podávame horúce s kyslou smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)