plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, prečo treba pridať do cesta obyčajné PIVO? Je to hlavný dôvod, prečo sú babkine BUCHTY preslávené po celom meste!

Prezradím vám niekoľko dôvodov, pre ktoré je do cesta dobré pridať obyčajné pivo. Mňa to naučila moja starká, ktorá piekla vždy tie najlepšie buchty, pagáče a slalné dobrôtky.

 

 

Pridanie piva do cesta dodá pečivu jemnú, bohatú a kvasinkovú chuť, ktorá obohatí celkový chuťový zážitok.

Niektoré pivá majú charakteristické arómy a dochute, ktoré sa môžu preniesť aj do kysnutého cesta, čím mu dodáva jedinečný charakter.

 

 

Alkohol v pive dokáže pôsobiť na lepivé bielkoviny v štruktúre cesta. To môže mať za následok jemnejšiu a vláčnejšiu štruktúru pečiva, ako sú chleby, buchty alebo pizzové cesto.

Kvasnice obsiahnuté v pive poskytujú ďalšie živiny pre kvasenie cesta. Pridanie piva môže stimulovať aktivitu kvasníc a podporiť ich rast, čo vedie k lepšiemu vykysnutiu cesta a výslednému objemu a štruktúre pečiva.

Pivné cesto na najlepšie babičkine buchty

Postup:

300 g hladká múka

300 g hrubá múka

250 ml svetlé pivo

1,5 ČL soľ

1/2 kocka droždia

100 ml voda

1/2 ČL cukor

Postup:

 

 

Pripravíme si suroviny

Zmiešame v mise múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme rozdrobené droždie.

Posypeme cukrom.

 

 

Zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť.

Pridáme pivo izbovej teploty a soľ.

Vypracujeme polotuhé nelepivé cesto.

 

 

Poprášime múkou a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 8 častí.

Každú časť ešte raz premiesime.

A naukladáme do vymastnenej napríklad kruhovej formy.

 

 

Necháme podkysnúť, poprášime múkou a dáme piecť na 180 stupňov 20-30minút podľa rúry.

Vynikajúce pivové cesto na slané chuťovky a pagáče

Potrebujeme:

300 g hladká múka špeciál

300 g polohrubá celozrnná múka

200 ml mlieko

200 ml svetlé pivo

1/2 kocka čerstvé droždie

2 ČL soľ

2 ČL cukor

2 PL masť domáca

Postup:

Klasickým spôsobom vypracujeme kysnuté cesto.

Cesto by malo byť hustejšie.

 

 

Po vymiesení a prehnetení, cesto necháme prikryté na doske podkysnúť, aby znásobilo svoj objem.

Potom už podľa ľubovôle a chutí si môžeme pripraviť rôzne chuťovky.

Ja som zvolila takýto postup:

Cesto vyvaľkáme na tenko,vykrojíme koliesko, na koliesko položíme salám a na to ešte kúsok plátkového syra.

 

 

Do polovice koliesko narežeme a stočíme.

Prípadne môžeme zvoliť akékoľvek iné tvary či náplne.

Ukladáme na vymastený plech ,potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes