Prezradím vám niekoľko dôvodov, pre ktoré je do cesta dobré pridať obyčajné pivo. Mňa to naučila moja starká, ktorá piekla vždy tie najlepšie buchty, pagáče a slalné dobrôtky.
Pridanie piva do cesta dodá pečivu jemnú, bohatú a kvasinkovú chuť, ktorá obohatí celkový chuťový zážitok.
Niektoré pivá majú charakteristické arómy a dochute, ktoré sa môžu preniesť aj do kysnutého cesta, čím mu dodáva jedinečný charakter.
Alkohol v pive dokáže pôsobiť na lepivé bielkoviny v štruktúre cesta. To môže mať za následok jemnejšiu a vláčnejšiu štruktúru pečiva, ako sú chleby, buchty alebo pizzové cesto.
Kvasnice obsiahnuté v pive poskytujú ďalšie živiny pre kvasenie cesta. Pridanie piva môže stimulovať aktivitu kvasníc a podporiť ich rast, čo vedie k lepšiemu vykysnutiu cesta a výslednému objemu a štruktúre pečiva.
Pivné cesto na najlepšie babičkine buchty
Postup:
300 g hladká múka
300 g hrubá múka
250 ml svetlé pivo
1,5 ČL soľ
1/2 kocka droždia
100 ml voda
1/2 ČL cukor
Postup:
Pripravíme si suroviny
Zmiešame v mise múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme rozdrobené droždie.
Posypeme cukrom.
Zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť.
Pridáme pivo izbovej teploty a soľ.
Vypracujeme polotuhé nelepivé cesto.
Poprášime múkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 8 častí.
Každú časť ešte raz premiesime.
A naukladáme do vymastnenej napríklad kruhovej formy.
Necháme podkysnúť, poprášime múkou a dáme piecť na 180 stupňov 20-30minút podľa rúry.
Vynikajúce pivové cesto na slané chuťovky a pagáče
Potrebujeme:
300 g hladká múka špeciál
300 g polohrubá celozrnná múka
200 ml mlieko
200 ml svetlé pivo
1/2 kocka čerstvé droždie
2 ČL soľ
2 ČL cukor
2 PL masť domáca
Postup:
Klasickým spôsobom vypracujeme kysnuté cesto.
Cesto by malo byť hustejšie.
Po vymiesení a prehnetení, cesto necháme prikryté na doske podkysnúť, aby znásobilo svoj objem.
Potom už podľa ľubovôle a chutí si môžeme pripraviť rôzne chuťovky.
Ja som zvolila takýto postup:
Cesto vyvaľkáme na tenko,vykrojíme koliesko, na koliesko položíme salám a na to ešte kúsok plátkového syra.
Do polovice koliesko narežeme a stočíme.
Prípadne môžeme zvoliť akékoľvek iné tvary či náplne.
Ukladáme na vymastený plech ,potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť.