Ak chcete vyskúšať niečo iné, ako obyčajné lístkové cesto, mám pre vás perfektný tip.
Dva recepty na rýchle a fantasticky chutné cesto.
Jedno je z obyčajného piva a druhé z bieleho jogurtu.
Oba recepty sú veľmi rýchle a jednoduché. Určite ich oba vrelo odporúčam.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g stuženého tuku
štvrť litra svetlého piva
štipku soli (voliteľné)
maslo na potretie
Na náplň:
800 g nakrájaných jabĺk + mak (voliteľné)
strúhanka
cukor
škorica
1 vajce na potretie
Postup:
Do preosiatej múky nastrúhame tuk, pridáme pivo a soľ.
Spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 diely.
Každý diel rozvaľkáme.
Potrieme maslom, posypeme strúhankou, jablkami, cukrom a škoricou.
Ak chcete, môžete robiť náplň aj s makom alebo orechmi.
Stočíme a prenesieme na plech.
Prepicháme vidličkou.
Potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme asi 20 minút.
Po upečení potrieme maslom.
Druhý recept – cesto z troch prísad
Tento recept s bielym jogurtom je rovnako veľmi jednoduchý a rýchly.
Vynikajúce pre každého, komu nechutí lístkové cesto, prípadne ho práve nemá vo svojich zásobách.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
1 Hera
150 ml biely jogurt
vajíčko na potretie
náplň:
jablká
cukor
škorica
orechy
hrozienka namočené v rume
Postup:
Cesto zamiešame (tuk nastrúhame do múky) pridáme biely jogurt.
Zamiesime a cesto rozdelíme na 3 kusy (budeme mať 3 záviny).
Rozvaľkáme, potrieme plnkou podľa chuti.
Potrieme vajíčkom a pečieme asi 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)