zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Pite tento nápoj nielen po 70-tke: Je to spása pre kolená, aj pokožku!

Výborná vec pre ľudí, ktorých trápi bolesť kolien a kĺbov.

Túto ingredienciu veľmi dobre poznáte z mnohých iných receptov a jedál.

Má mnoho výhod, najmä pre seniorov.

Vo vyššom veku totiž rýchle zmeny počasia často spôsobujú bolesti v kĺboch a kolená už neposlúchajú tak, ako kedysi.

 

 

Pripravte si tento elixír pre kosti, kĺby, aj pokožku podľa návodu z portálu przyslijprzepis.

Je to nenáročný recept vďaka ktorému sa budete nielen lepšie cítiť, ale aj vyzerať.

Želé na dezertoch alebo mäso v aspiku sú jedlá, ktoré prospievajú nášmu telu.

Je to vďaka želatíne. 

 

 

Najviac benefitov však pocítite, ak siahnete po želatínovom nápoji v čistej forme.

Ak máte často problémy s boľavými kolenami či lakťami, oplatí sa na to pamätať.

Skvele sa bude hodiť ako doplnok k vyváženej strave, treba ho však vedieť piť.

Želatína pre kĺby a krásu – ako to funguje?

 

 

Želatína je produkt s obrovským obsahom bielkovín – takmer 99% želatíny je kombináciou bielkovín (aminokyselín).

Nemali by sme ho však považovať za hlavný zdroj bielkovín alebo náhradu jedál, pretože neobsahujú všetky aminokyseliny.

Chýba okrem iného dôležitý pre nervový a hormonálny systém tryptofán.

Želatína pochádza z kolagénu živočíšneho pôvodu.

 

 

Je vyrobená z kostí, chrupaviek, rohov a kopýt zvierat.

V obchodoch ju dostanete kúpiť v rôznych formách, no najčastejšie ako plátky alebo prášok.

Želatína priaznivo pôsobí pri bolestiach preťažených kĺbov a ich reumatoidných zápaloch.

 

 

Na kĺby pôsobí blahodarne vďaka aminokyselinám (hydroxyprolín prolín), ktoré pomáhajú pri obnove a posilňovaní spojivového tkaniva vrátane svalov.

Hodí sa aj ako pomôcka pri regenerácii po úrazoch.

Navyše posilňuje, regeneruje a vyživuje vlasy, aj nechty.

Prestanú sa lámať, sú pevnejšie a hladšie.

Želatínový nápoj sa vyznačuje vysokým obsahom glycínu (až 27%).

 

 

Glycín je aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu kolagénu.

Kolagén je nielen stavebným kameňom kĺbov, ale aj zložkou, vďaka ktorej aj zrelá pleť vyzerá mladšie a zachováva si pevnosť.

Glycín tiež podporuje tráviaci systém, podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi a znižuje únavu.

Poskytuje tiež pocit sýtosti.

Táto aminokyselina má tiež veľký vplyv na nervy a funkciu mozgu: zlepšuje kvalitu spánku, posilňuje pamäť a zvyšuje koncentráciu, pričom znižuje pocit úzkosti.

Ako piť želatínu na kĺby?

 

 

Želatínový nápoj si pripravíte veľmi jednoduchým spôsobom.

Najjednoduchšie bude siahnuť po práškovej želatíne.

3 ploché čajové lyžičky želatíny (9 g) rozpustite v 100 ml studenej vody a nechajte cez noc stáť.

Pite na lačný žalúdok, pred raňajkami.

Keď chcete, aby nápoj chutil lepšie, môžete doň pridať citrónovú šťavu alebo med.

 

 

Aby ste pocítili pozitívne účinky, popíjajte želatínovú zmes na kĺby aspoň mesiac.

Ak nechcete piť želatínu, môžete rozpustenú želatínu pridať do jedál, ktoré vyžadujú hustú konzistenciu, napríklad dusené mäso alebo dusené jedlá a omáčky.

Ovocné koktaily obohatí aj tekutá želatína.

Okrem toho si môžete dopriať aj aspik s mäsom.

 

 

Pitie želatíny na kĺby – existujú nejaké obmedzenia?

Okrem výhod má želatína aj niektoré kontraindikácie.

Pitie želatíny na kĺby vo vyšších dávkach a dlhodobo môže zvýšiť zrážanlivosť krvi.

Želatínu by preto mali obmedziť ľudia so sklonom ku kŕčovým žilám a krvným zrazeninám.

Táto látka tiež zvyšuje hladinu cholesterolu, preto sa želatína na kĺby neodporúča ľuďom s aterosklerózou a inými srdcovými problémami.

V nadbytku sa neodporúča ani pri žlčníkových kameňoch, oxalátoch v moči, ochoreniach obličiek a chronickej zápche.

 

 

V prípade uvedených zdravotných komplikácií konzultujte pitie tohto nápoja so svojim lekárom.

Veľa zdravia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie tipy pre zdravie