Ako deti sme tento dezert milovali a robím ho aj pre moje deti. Dezert je veľmi jednoduchý a chutí každému, kto ho ochutnal!
Potrebujeme:
Piškóta :
5 väčších vajec
15 dkg kr. cukru
5 lyžíc vody
1 lyžička sódy bikarbóny
1-2 lyžice citrónovej šťavy
15 dkg hladkej múky
Krém :
2 celé vajcia
1 žĺtok
10 dkg cukru
15 dkg rozpustenej čokolády
20 dkg masla izbovej teploty
prípadne 1-2 lyžice rumu
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh s 5 dkg cukru, odložíme bokom.
Žĺtky dobre vyšľaháme so zvyšným cukrom a 2 lyžicami vody, ak je už hmota spenená, po jednom pridávame zvyšné tri lyžice vody a miešame, kým nevznikne hustá nadýchaná hmota.
Miešala som 10 minút, kým hmota dostatočne zhustne a získa nadýchanú konzistenciu .
Pridajte sódu rozpustenú v citrónovej šťave a vmiešajte do hmoty.
Potom preosejte múku, premiešajte a jemne vymiešajte jednotné cesto.
Nalejte do plechu vyloženého pergamenovým papierom a pečte pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Po upečení (skúška ihlou) cesto preložíme na mriežku a stiahneme z neho papier.
Nechajte úplne vychladnúť.
Veľkosť pekáča: 23 x 39 cm.
Krém:
Vajcia vymiešame nad parou s cukrom a rozpustenou čokoládou, kým dobre nezhustne.
Trvalo mi to 15-20 minút, ale stálo to za to.
Maslo sa vyšľahá do peny a ochladená hmota sa po lyžiciach vyšľahá s maslom.
Môžete tiež pridať 1-2 lyžice rumu a potom cesto naplniť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)