Nadýchaná vysoká piškóta z hrnca: Nemusíte ani zapínať rúru a máte korpus ako od skúseného pekára!

3475 0

Vďaka tomuto receptu z retete-usoare získate jemný, nadýchaný, vysoký korpus, ktorý môžete plniť krémom podľa chuti a vytvoriť tak jedinečnú tortu. Piškóta neklesne a je naozaj veľmi chutná, hoci sa pripravuje veľmi netradične – v hrnci na sporáku!

Potrebujeme:

6 vajec

215 g kryštálového cukru

170 g hladkej múky

1 balíček vanilkového cukru

1 ČL prášku do pečiva

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

štipku soli

platňu na sporák (pre pomalšiu prípravu bez prihoretia)

Postup:

1. Hrniec s priemerom 22 cm a výškou 15 cm obalíme papierom na pečenie.

2. Na sporák si dáme platňu, aby nám korpus neprihorel.

3. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Do misky na bielky pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh.

4. Postupne pridávame polovičné množstvo cukru, vanilkový cukor a šľaháme ďalej, kým nie je sneh pevný a hustý.

5. Zvyšný cukor nasypeme do misky so žĺtkami a šľaháme do nadýchanej ľahkej peny.

6. Polovicu snehu z bielkov primiešame zľahka do žĺtkovej hmoty a pri nízkych otáčkach zapracujeme mixérom.

7. Múku si 2-krát preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a ešte raz preosejeme priamo do zmesi zo žĺtkov a bielkov. Opatrne premiešavame špachtľou pohybom zdola nahor, kým nevznikne homogénne cesto bez hrudiek.

8. Cesto zmiešame zľahka so zvyšným snehom, kým sa všetko nespojí.

9. Preložíme ho do hrnca a povrch uhladíme. Hrniec zakryjeme najskôr vlhkou utierkou, potom pokrievkou.

10. Položíme na platňu, pokrievku zaťažíme a piškótu pripravujeme na slabom ohni 45 – 60 minút. Potom odložíme pokrievku a ak je piškóta navrchu suchá, znamená to, že je hotová.

11. Odstavíme zo sporáka a piškótu necháme ďalších 10 – 15 minút pod pokrievkou.

12. Potom ju pomocou taniera otočíme a vyklopíme na mriežku, kde ju necháme úplne vychladnúť. Následne ju zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na noc do chladničky.

Vďaka tomuto postupu pripravíte veľmi jemný a nadýchaný korpus, vysoký 9,5 cm. Prekrojte ho na niekoľko plátov a naplňte obľúbeným krémom. Získate krásnu, vysokú tortu, ktorú môžete dekorovať podľa vlastného vkusu.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár