Vďaka tomuto receptu z retete-usoare získate jemný, nadýchaný, vysoký korpus, ktorý môžete plniť krémom podľa chuti a vytvoriť tak jedinečnú tortu. Piškóta neklesne a je naozaj veľmi chutná, hoci sa pripravuje veľmi netradične – v hrnci na sporáku!
Potrebujeme:
6 vajec
215 g kryštálového cukru
170 g hladkej múky
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL prášku do pečiva
štipku soli
platňu na sporák (pre pomalšiu prípravu bez prihoretia)
Postup:
1. Hrniec s priemerom 22 cm a výškou 15 cm obalíme papierom na pečenie.
2. Na sporák si dáme platňu, aby nám korpus neprihorel.
3. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Do misky na bielky pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh.
4. Postupne pridávame polovičné množstvo cukru, vanilkový cukor a šľaháme ďalej, kým nie je sneh pevný a hustý.
5. Zvyšný cukor nasypeme do misky so žĺtkami a šľaháme do nadýchanej ľahkej peny.
6. Polovicu snehu z bielkov primiešame zľahka do žĺtkovej hmoty a pri nízkych otáčkach zapracujeme mixérom.
7. Múku si 2-krát preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a ešte raz preosejeme priamo do zmesi zo žĺtkov a bielkov. Opatrne premiešavame špachtľou pohybom zdola nahor, kým nevznikne homogénne cesto bez hrudiek.
8. Cesto zmiešame zľahka so zvyšným snehom, kým sa všetko nespojí.
9. Preložíme ho do hrnca a povrch uhladíme. Hrniec zakryjeme najskôr vlhkou utierkou, potom pokrievkou.
10. Položíme na platňu, pokrievku zaťažíme a piškótu pripravujeme na slabom ohni 45 – 60 minút. Potom odložíme pokrievku a ak je piškóta navrchu suchá, znamená to, že je hotová.
11. Odstavíme zo sporáka a piškótu necháme ďalších 10 – 15 minút pod pokrievkou.
12. Potom ju pomocou taniera otočíme a vyklopíme na mriežku, kde ju necháme úplne vychladnúť. Následne ju zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na noc do chladničky.
Vďaka tomuto postupu pripravíte veľmi jemný a nadýchaný korpus, vysoký 9,5 cm. Prekrojte ho na niekoľko plátov a naplňte obľúbeným krémom. Získate krásnu, vysokú tortu, ktorú môžete dekorovať podľa vlastného vkusu.
Prajeme dobrú chuť!