Naše najobľúbenejšie vianočné pečivo – pripravené rýchlo a jednoducho.
Na 40 ks potrebujeme:
200 g detských piškót
18 dkg práškového cukru
80 g masla
3 lyžice mlieka
3-4 lyžice kakaa a práškový cukor na obalenie hniezd.
Na náplň:
80 g práškového cukru
60 g masla
1 žĺtok
4 čl rumu
Postup:
Z uvedených prísad na cesto vypracujeme hladké cesto.
Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré vtláčame do formičiek úlikov vysypaných cukrom.
Do cesta urobíme vždy koncom varešky jamku, ktorú neskôr vyplníme maslovou náplňou.
Vyklepneme z formičiek.
Necháme cez noc máličko stuhnúť, na druhý deň plníme krémom a priklopíme piškótou.
Skladujeme na chladnom tmavom mieste!
Biele úliky
Na úliky:
100 g mlete oriešky
100 g piškoty
200 g cukor práškový
1 kus vajce
1/2 balíčka vanilkový cukor
20 ml rum
Plnka:
2 ks žltok
3 lyžice práškový cukor
3 lyžice mlieko/voda
150 g maslo 1/2 balíka vanilkový cukor
30 kuskov piškoty okruhle
Postup:
Uliky: Pripravíme si všetky suroviny.
Oriešky a piškoty si zomelieme na jemno.
Všetky suroviny zmiešame v miske a vypracujeme cesto.
Z cesta spravíme guľky ktoré pocukrujeme.
V úlikoch urobíme vo vnutri dierku na plnku.
Kladieme na tanierik alebo plech a dáme na chladné miesto stuhnúť.
Plnka:
V hrnci si zo žltkou, cukru a mlieka alebo vody (ja radšej vodu pretože dlhšie vydržia) uvaríme za stáleho miešania hustý žltkový krém a necháme vychladnúť.
V miske si vymiešame maslo ss vanilkovým cukrom a primiešame žltkovú zmes.
Krémom plníme úliky a uzatvoríme kuskom piškóty, uložíme do pripravenej nádoby.
Podávať možme iba tak alebo v papierových košíčkoch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)