Piškótová torta s marhuľami: Tento nepečený dezert patrí v lete medzi naše najobľúbenejšie!

V našej rodine patria nepečené dezerty medzi tie najobľúbenejšie.

Rýchla príprava a skvelá osviežujúca chuť sú zárukou, že nestrávite v kuchyni celé hodiny a napriek tomu si celá rodina výborne pochutí.

Ak milujete piškóty, tvarohový krém a ovocie, neváhajte a pripravte si tento dezert ešte dnes!

 

 

...

Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z youtube kanála Český rozhlas.

Potrebujeme:

2 kg čerstvých marhúľ

500 g kryštálového cukru

500 ml vody

500 g tučného tvarohu

500 g mascarpone

1 balíček vanilkového cukru

250 g práškového cukru

12 plátkov želatíny

50 ml smotany na šľahanie + 200 ml smotany na šľahanie

100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov

50 g kryštálového cukru

Postup:

Marhule si umyjeme, prekrojíme na polovice a vykôstkujeme.

 

 

V hrnci si uvaríme sirup z cukru a vody.

Do tohto cukrového sirupu na chvíľu vložíme marhule, aby boli sladké a chutné. 

 

 

Následne marhule scedíme cez kovové sitko, z každej marhule stiahneme šupku a necháme ich vychladnúť. 

Dlhé piškóty namáčame jednu po druhej v pripravenom sirupe a ukladáme ich vedľa seba na dno jenskej misy.

 

 

Následne nimi obložíme aj steny misy.

Piškóty ešte polejeme cukrovým sirupom a do samostatnej misky si vložíme tvaroh. 

Primiešame mascarpone, vanilkový aj práškový cukor a všetko spolu vyšľaháme ručným mixérom na jemný krém.

 

 

Vo vode necháme napučať plátky želatíny, potom ju vyžmýkame a zahrejeme v šľahačkovej smotane, ktorú sme si naliali do hrnca.

Potom spojíme šľahačkovú zmes so želatínou a tvarohovú zmes do jednej a šľaháme, aby mal krém hladkú konzistenciu. 

Tvarohový krém dáme vychladiť do chladničky.

Medzitým si do samostatnej nádoby nalejeme 200 ml šľahačkovej smotany a nakoniec vyšľahanú šľahačku zľahka primiešame do tvarohového krému.

 

 

Tretinu tohto krému rovnomerne nalejeme na piškóty a na krém navrstvíme marhule.

Polejeme druhou tretinou krému.

Opäť naukladáme marhule.

Nakoniec zalejeme marhule treťou tretinou krému, povrch uhladíme a odložíme do chladničky stuhnúť.

Orechy si nasekáme a necháme na rozohriatej panvici skaramelizovať spolu s cukrom.

 

 

Následne ich nasypeme na studený tanier a na záver nimi posypeme vrch piškótového dezertu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay