PIŠKÓTOVÁ ROLKA za pár minút: Stačí len pár ingrediencií a úspech máte zaručený!

Vynikajúca jemná a nadýchaná roláda z piškótového cesta.

Elegantná, plnená vanilkovým krémom – zmizne zo stola za okamih.

 

 

Úžasný recept na jemnú roládu z youtube kanála Las Recetas & Trucos de Anna.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

4 vajcia

5 PL kryštálového cukru

4 PL hladkej pšeničnej múky

Voliteľné (do cesta):

Štipka soli (do bielkov)

Vanilková aróma

1 PL citrónovej šťavy (do bielkov)

Na žĺtkový krém:

150 g kryštálového cukru

1 PL kukuričného škrobu

3 vaječné žĺtky

40 ml vody

Na krém:

500 ml mlieka

šupku z 1/2 citróna (voliteľné)

1 ČL vanilkového extraktu

4 vaječné žĺtky

80 g kryštálového cukru

2 PL kukuričného škrobu

Postup:

Do dvoch mís oddelíme bielky od žĺtkov.

Do misky s bielkami pridávam štipku soli a lyžicu citrónovej šťavy. Robím to tak vždy, keď šľahám sneh, ale nie je to nutné. Po pridaní soli a citrónovej šťavy sa z mojej skúsenosti sneh vyšľahá lepšie – je krásne lesklý a pevný.

Navyše soľ vždy zvýrazní sladkú chuť v dezertoch.

 

 

Do misky so žĺtkami pridáme 3 lyžice cukru, vanilkovú esenciu a mixérom šľaháme minútu.

Do bielkov počas šľahania pridáme 2 lyžice cukru a vyšľaháme hustú penu.

 

 

Rúru si predhrejeme na 180°C na spodnom/hornom ohreve.

Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku a premiešame.

 

 

Do misky so žĺtkovou zmesou pridáme dve lyžice bielkovej peny a zamiešame.

Potom žĺtkovú zmes nalejeme do misky s bielkami a dôkladne premiešame.

 

 

Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do rúry a pečieme 12 minút pri teplote 180°C.

 

 

Do misky pridáme cukor, škrob a zamiešame.

Do druhej misky pridáme žĺtky, vodu a vidličkou vyšľaháme.

 

 

Do rajnice presypeme cukor so škrobom a pridáme rozšľahané žĺtky.

Na strednej teplote miešame, kým krém nezhustne.

 

 

Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu a šupku z citróna.

Mlieko varíme na strednej teplote 6 minút.

 

 

Do samostatnej hlbokej misky pridáme žĺtky, cukor, škrob a metličkou miešame, kým nezmiznú hrudky.

Do zmesi prelejeme horúce mlieko, zamiešame, prelejeme naspäť do hrnca a na strednej teplote miešame, kým krém nezhustne.

 

 

Hotový žĺtkový krém cez sitko precedíme do misky, prekryjeme fóliou a uložíme do chladničky.

Piškótové cesto otočíme, preložíme na utierku, odstránime papier, zrolujeme a vložíme na 10 minút do chladničky.

 

 

Hotový puding prelejeme do misky, prekryjeme a vložíme do chladničky.

Pudingom potrieme cesto a zrolujeme.

 

 

Vrch rolády potrieme žĺtkovým krémom a pištoľou oflambujeme.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay