Vynikajúca jemná a nadýchaná roláda z piškótového cesta.
Elegantná, plnená vanilkovým krémom – zmizne zo stola za okamih.
Úžasný recept na jemnú roládu z youtube kanála Las Recetas & Trucos de Anna.
Potrebujeme:
Na cesto:
4 vajcia
5 PL kryštálového cukru
4 PL hladkej pšeničnej múky
Voliteľné (do cesta):
Štipka soli (do bielkov)
Vanilková aróma
1 PL citrónovej šťavy (do bielkov)
Na žĺtkový krém:
150 g kryštálového cukru
1 PL kukuričného škrobu
3 vaječné žĺtky
40 ml vody
Na krém:
500 ml mlieka
šupku z 1/2 citróna (voliteľné)
1 ČL vanilkového extraktu
4 vaječné žĺtky
80 g kryštálového cukru
2 PL kukuričného škrobu
Postup:
Do dvoch mís oddelíme bielky od žĺtkov.
Do misky s bielkami pridávam štipku soli a lyžicu citrónovej šťavy. Robím to tak vždy, keď šľahám sneh, ale nie je to nutné. Po pridaní soli a citrónovej šťavy sa z mojej skúsenosti sneh vyšľahá lepšie – je krásne lesklý a pevný.
Navyše soľ vždy zvýrazní sladkú chuť v dezertoch.
Do misky so žĺtkami pridáme 3 lyžice cukru, vanilkovú esenciu a mixérom šľaháme minútu.
Do bielkov počas šľahania pridáme 2 lyžice cukru a vyšľaháme hustú penu.
Rúru si predhrejeme na 180°C na spodnom/hornom ohreve.
Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku a premiešame.
Do misky so žĺtkovou zmesou pridáme dve lyžice bielkovej peny a zamiešame.
Potom žĺtkovú zmes nalejeme do misky s bielkami a dôkladne premiešame.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do rúry a pečieme 12 minút pri teplote 180°C.
Do misky pridáme cukor, škrob a zamiešame.
Do druhej misky pridáme žĺtky, vodu a vidličkou vyšľaháme.
Do rajnice presypeme cukor so škrobom a pridáme rozšľahané žĺtky.
Na strednej teplote miešame, kým krém nezhustne.
Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu a šupku z citróna.
Mlieko varíme na strednej teplote 6 minút.
Do samostatnej hlbokej misky pridáme žĺtky, cukor, škrob a metličkou miešame, kým nezmiznú hrudky.
Do zmesi prelejeme horúce mlieko, zamiešame, prelejeme naspäť do hrnca a na strednej teplote miešame, kým krém nezhustne.
Hotový žĺtkový krém cez sitko precedíme do misky, prekryjeme fóliou a uložíme do chladničky.
Piškótové cesto otočíme, preložíme na utierku, odstránime papier, zrolujeme a vložíme na 10 minút do chladničky.
Hotový puding prelejeme do misky, prekryjeme a vložíme do chladničky.
Pudingom potrieme cesto a zrolujeme.
Vrch rolády potrieme žĺtkovým krémom a pištoľou oflambujeme.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: