Upiecť piškótu nie je jednoduché, niekedy sa aj pri dodržaní popisu receptu počas pečenia alebo po vytiahnutí z rúry prepadne.
V prípade jednovaječnej piškóty sa toho báť nemusíte.
Koláčik úžasne narastie a dá sa použiť ako tradičná piškóta, alebo jednoducho posypať cukrom a podávať ako koláč.
Je veľmi lahodný a jemný, takže sa dá jesť aj samotný s krémom alebo šľahačkou. Ak chcete niečo jednoduché, je to perfektná voľba!
Samozrejme ho môžete prekrojiť aj na polovicu a naplniť obľúbeným krémom a podávať ako tortu.
Keď je dôležité, aby sa cesto dobre vyklopilo, pečiem ho vždy takto. Ak ste sa doteraz báli pečenia piškót, vyskúšajte tento recept, určite nebudete sklamaní. Tento koláčik nás úplne ohromil svojou jednoduchosťou.
Potrebujeme:
15 lyžíc hladkej múky
10 lyžíc cukru
pol lyžičky sódy bikarbóny
1 vajce, 2 polievkové lyžice kakaového prášku
2 polievkové lyžice džemu (akéhokoľvek druhu)
50 ml oleja
150 ml mlieka
Forma s priemerom 22 cm
Postup:
Do misky nasypeme 15 lyžíc hladkej múky.
Pridáme 10 lyžíc kr. cukru.
Prisypeme aj 1/2 lyžičky sódy bikarbóny.
Teraz pridáme 1 vajce a kakao.
Nakoniec džem – v tomto prípade marhuľový, ale môžete zvoliť aj inú príchuť.
Teraz vlejeme olej.
Nakoniec aj mlieko – najskôr nalejeme prvý diel mlieka a začneme miešať.
Počas miešania pridáme aj zvyšné dva diely mlieka.
Vymiešame jednotné cesto.
Formu s priemerom 22 cm vymastíme a vysypeme múkou.
Nalejeme do nej cesto.
Pri teplote 180 stupňov pečieme asi 25-30 minút.
Hotovú piškótu môžeme potrieť džemom alebo posypať cukrom.
Prípadne môžeme rozkrojiť a naplniť krémom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: