plny-hrniec_transparent_negativ.png

PIŠKÓTA sa zdvihne až do neba a pri krájaní sa nebude drobiť: Naučte sa techniku „dve polovice“!

Väčšina piškót, aj keď krásne vykysnú v horúcej rúre, pri vyberaní spľasnú a pri krájaní sa rozpadnú a drobia.

 

 

S našim receptom sa toho nebudete musieť báť.

Za zmienku stojí, že zárukou úspechu je zlatý pomer ingrediencií.

Najlepší recept na dokonalú piškótu z portálu przyslijprzepis.

Medzi ingredienciami každej úspešnej piškóty zohráva kľúčovú úlohu nielen precízne preosiata múka, ale aj kvalitné vajcia, ktoré tvoria základ torty.

V tomto prípade sa oplatí bielky šľahať dlho, kým nevytvoria tuhú a lesklú hmotu.

 

 

Až potom postupne pridávame do peny po jednom žĺtok.

Pre získanie vysokej a nadýchanej piškóty je dôležitý ešte jeden dôležitý detail.

Ide o správne váhy.

Ako pripraviť pružnú piškótu, ktorá sa pri krájaní nerozpadne?

Pri príprave piškóty vždy zvolíme takzvané vidiecke vajíčka.

Teda tie od sliepok chovaných na ekologickej farme, kde majú nosnice úplnú voľnosť pohybu, prístup na čerstvý vzduch a pôdu a sú kŕmené neupraveným krmivom s príslušným certifikátom.

Okrem toho by mali byť vo veľkosti L, teda v hmotnostnej triede približne 70-73 g.

Ak plánujeme cesto rozrezať na tri vrstvy za predpokladu, že použijeme tortovú formu s priemerom 26 cm, oplatí sa použiť 5 vajec veľkosti L.

To zaistí, že surové cesto bude obsahovať ideálne množstvo spojiva z vajíčok a múky.

 

 

Múka a cukor by mali tvoriť polovicu hmotnosti vajec.

Pripravíme si teda „dve polovice“ – múku o 1/2 hmotnosti vajec a cukor tiež o 1/2 hmotnosti vajec.

V ďalšom odseku nájdete presný konverzný pomer.

 

Okrem toho je potrebné pamätať na to, aby sme múku preosiali dvakrát.

Tým sa cesto pri pečení dostatočne prevzdušní a bude ľahšie.

Na nechcené hrudky múky, kvôli ktorým sa piškóta po upečení nepekne rozpadá, môžeme zabudnúť.

 

 

Zlatý pomer surovín na prípravu piškóty:

Hľadáte tie správne pomery surovín na piškótu?

V závislosti od veľkosti formy stojí za to vedieť, aký pomer by mal byť:

  • pri forme s priemerom 20 cm – 4 vajcia veľkosti L, 180 g kryštálového cukru a hladkej múky
  • pri forme s priemerom 26 cm – 5 vajec veľkosti L, 200 g hladkej múky a kryštálového cukru
  • pri forme s priemerom do 30 cm – 6 vajec veľkosti L, 220 g hladkej múky a kryštálového cukru

 

 

Na prípravu piškóty je najlepšie použiť formu s odnímateľným dnom.

To ochráni cesto a uľahčí jeho vyberanie.

Môžeme ju vymastiť a dodatočne vystlať papierom na pečenie.

Okraje upečeného cesta sa ľahšie odlepia z formy a skracujú časť chladenia koláča.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes