plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dobrá PIŠKÓTA je vždy vzdušná, ľahučká a nespadne, učila ma cukrárka: Mám od nej RECEPT, ktorý je tak fantastický, že nepotrebujete ani plnku!

Po rokoch som konečne našla overený recept na piškótu, ktorá je naozaj bezkonkurenčná. ľahučká, jemná a vynikajúca - dokonca netreba na ňu ani krém. 

Po rokoch som konečne našla overený recept na piškótu, ktorá je naozaj bezkonkurenčná. ľahučká, jemná a vynikajúca – dokonca netreba na ňu ani krém.

 

 

Recept som dostala asi 5 rokov dozadu od profi cukrárky a odvtedy ho robím vždy.

Z jedného receptu robím torty, koláče, rolády aj zákusky.

Najlepší základ na všetky domáce dezerty.

 

 

Potrebujeme:

200 g cukor kryštál

1 dcl voda

4 ks vajcia

1 dcl olej

200 g hladká múka

1 ks vanilkový cukor

1 ks prášok do pečiva

Voliteľné:

 

 

Džem

Poleva

Krém podľa chuti

Z mojej skúsenosti vám môžem povedať, že piškóta je tak výborná, že ju netreba ani plniť.

U nás sa len potrie džemom a pofŕka čokoládou, prípadne sa podáva so šľahačkou.

 

Postup:

 

 

Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva.

 

 

Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

Pečiem na 180 stupňoch  dozlatista – ideálny je test špáradlom, keďže každá rúra pečie inak.

 

 

Dĺžka pečenia je približne pol hodinu, ale naozaj je to veľmi individuálne.

Dôležité je ale rúru netvárať príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

 

 

Piškótu používam nielen do okrúhlej tortovej formy.

Cesto môžete naliať aj klasicky na plech a robiť z neho napríklad roládu alebo základ na zákusok.

(Pokiaľ ide o okrúhlu formu, najčastejšie používam priemer 26 cm, ak dáte menší priemer, piškóta bude vyššia a treba dlhšie piecť).

 

 

Piškótu stačí len natrieť džemom, alebo naplniť ako klasickú tortu – je to na vás.

Vynikajúca je však aj sama o sebe.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes