plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výnimočný recept na nadýchaný piškótový dezert: Lahodná „castella“ s ľahkou textúrou!

Úžasný nadýchaný koláčik, ktorý je taký ľahký, že sa vám rozpláva v ústach.

Piškótová dobrota, ktorá je hotovým umeleckým dielom hlavne pre chuťové bunky.

 

 

Úžasný recept na nadýchaný piškótový koláč z youtube kanál Calorie restaurant칼로리 식당.

Potrebujeme:

Na žĺtkovú penu:

215 g vaječných žĺtkov (12 vajec)

50 g kryštálového cukru

2 g soli

70 g škrobového sirupu

Na penu z bielok:

410 g vaječných bielkov (12 vajec)

200 g kryštálového cukru

 

 

290 g hladkej múky

55 g kukuričného škrobu

70 g mlieka

60 g oleja na varenie

20 g rumu

10 g vanilkového extraktu

Postup:

Do hlbokej misy pridáme žĺtky.

Pridáme cukor, soľ, sirup a mixérom vyšľaháme.

 

 

Nakoniec šľaháme pri nízkej rýchlosti, aby sa odstránili vzduchové bubliny.

Do samostatnej hlbokej misky pridáme bielky a cukor.

 

 

Najprv mixérom šľaháme pri nízkej rýchlosti, aby sa cukor rozpustil.

Keď sa cukor rozpustil, šľaháme pri vysokej rýchlosti, aby vznikla pena.

 

 

Nakoniec šľaháme pri nízkej rýchlosti, aby sa odstránili vzduchové bubliny.

Žĺtkovú zmes prelejeme do bielkovej peny a dobre premiešame.

 

 

Do zmesi cez sitko na dvakrát preosejeme múku so škrobom a dôkladne zamiešame.

Do menšej misky nalejeme mlieko.

 

 

Pridáme olej, rum, vanilkový extrakt a všetko spolu premiešame.

Zmes prelejeme do misky, pridáme časť cesta a premiešame.

 

 

Tekutú zmes pridáme do pôvodného cesta a zamiešame zdola nahor (viď video).

Cesto nalejeme do drevenej formy vystlanej papierom na pečenie.

 

 

Cesto premiešame drevenou paličkou, aby sme odstránili vzduchové bubliny.

Rúru predhrejeme na 190°C.

 

 

Koláč pečieme 15 minút pri teplote 170°C.

Potom znížime teplotu na 160°C a pečieme 15 minút.

 

 

Nakoniec znížime teplotu na 150°C a pečieme ďalších 30 minút (celový čas pečenia je 60 minút).

Na upečenú cestellu položíme vymastený silikónový plát alebo papier na pečenie a plech a rýchlo otočíme.

 

 

Odstránime formu a všetok papier.

Po úplnom vychladnutí prekryjeme koláč papierom a necháme pri izbovej teplote aspoň jeden deň.

 

 

Z koláča odkrojíme okraje a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes