Pirohy zo starších rožkov, geniálne jednoduché!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – plnené pirohy. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete naplniť aj tvarohom, kapustou s údeným mäskom, alebo akoukoľvek inou prílohou. Ja milujem tie lekvárové s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

Potrebujeme:

4 staršie rožky

Polohrubú múku (asi 350-400 g)

Mlieko

Postup:

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.

Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky.

Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát.

Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku bryndzovej náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.

Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Božka G.