plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pirohy zo starších rožkov, geniálne jednoduché!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – plnené pirohy. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete naplniť aj tvarohom, kapustou s údeným mäskom, alebo akoukoľvek inou prílohou. Ja milujem tie lekvárové s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

Potrebujeme:

4 staršie rožky

Polohrubú múku (asi 350-400 g)

Mlieko

Postup:

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.

Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky.

Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát.

Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku bryndzovej náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.

Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Božka G.

Najlepšie recepty na dnes