zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Pili ste v detstve mlieko priamo od kravy? Budete prekvapení, čo si o tom myslia odborníci na výživu!

Mnoho ľudí si pamätá pitie čerstvého mlieka.

 

 

Takéto mlieko priamo od kravy sa dalo často ochutnať aj na prázdninách či dovolenke na vidieku.

Dnes, aj pod vplyvom výsledkov mnohých štúdií, sa na túto niekdajšiu špecialitu nazerá podľa portálu Smakosze trochu inak.

Aké mlieko pijeme najčastejšie?

 

 

V dnešnej dobe má len málo ľudí neustály prístup k čerstvému ​​kravskému mlieku.

Najčastejšie ich konzumujeme v pasterizovanej alebo UHT forme.

Mlieko kúpené v obchode sa síce chuťou nevyrovná čerstvo nadojenému, no má pre nás oveľa prospešnejšie zdravotné vlastnosti.

Aký je rozdiel medzi mliekom priamo od kravy a mliekom kúpeným v obchode?

 

 

Mlieko priamo od kravy je mlieko v úplne surovej forme.

To znamená, že neprešlo žiadnym spracovaním, ako je pasterizácia, homogenizácia alebo varenie.

Vďaka tomu je mimoriadne bohatá na živiny, ktoré sú primárne určené na odovzdanie potomstvu kravy.

Patria sem bielkoviny, jednoduché cukry, tuky, vitamíny a minerály.

 

 

Ak hovoríte, že čerstvé mlieko od kravy sa s mliekom z obchodu nedá ani porovnať, máte pravdu.

Chuť vidieckeho mlieka je nezameniteľná.

Takýto nápoj je výrazne tučnejší ako jeho ekvivalent v obchode.

Je tu tiež oveľa väčšia bohatosť chuti. Každý, kto raz pil mlieko priamo od kravy, si pamätá všetky vnemy s tým spojené.

 

 

Mlieko, ktoré je dostupné na pultoch obchodov, je mlieko, ktoré bolo spracované.

Tento proces sa vykonáva v mliekarni. Podľa druhu rozlišujeme pasterizované mlieko a UHT mlieko.

Aké sú medzi nimi rozdiely?

 

 

Pasterizované mlieko je mlieko, ktoré bolo zahriate na teplotu nepresahujúcu 100 stupňov.

Pasterizované mlieko vydrží čerstvé niekoľko dní.

UHT mlieko je naproti tomu podrobené rýchlemu niekoľkosekundovému ohrevu na teplotu 135-150 stupňov.

Vďaka tomuto procesu je výsledný produkt oveľa odolnejší a jedlý aj niekoľko mesiacov bez nutnosti skladovania v chladničke.

Prečo je vhodné mlieko pred konzumáciou spracovať?

 

 

Podrobenie mlieka procesom spracovania je navrhnuté tak, aby z neho odstránili baktérie a mikroorganizmy.

Niektoré z nich môžu byť škodlivé pre náš organizmus.

Zároveň však pri týchto procesoch miznú z mlieka vitamíny a mení sa štruktúra bielkovín oproti surovému mlieku.

Ktorý produkt je teda pre nás lepší?

 

 

Mlieko priamo od kravy môže obsahovať baktérie, ktoré sú nebezpečné pre ľudí.

Ide najmä o baktérie zo skupiny E.Coli.

V mlieku sa nachádzajú predovšetkým kvôli nedostatočnej hygiene.

Súvisí to s čistotou zvieraťa, rúk dojičky a vedra, do ktorého ide produkt pri dojení. 

 

 

Pri nákupe mlieka od miestnych predajcov nemáme bohužiaľ žiadnu záruku, za akých podmienok bolo nadojené.

Pred konzumáciou by sa malo mlieko uvariť, aby sa minimalizovalo riziko bakteriálnej otravy.

Zároveň by sme sa však zbavili aj týchto prospešných zložiek.

 

 

V konečnom dôsledku dostaneme kvalitatívne takmer to isté, čo si môžeme kúpiť v obchode.

Pitie mlieka bez niektorých živín je podľa odborníkov oveľa menej nebezpečné ako konzumácia surového, potenciálne kontaminovaného mlieka.

Ak musíme piť mlieko priamo od kravy, vyberte si to z overenej farmy.

Dojenie by malo prebiehať v súlade s maximálnymi hygienickými pravidlami.

 

 

Ak vám záleží na zachovaní rovnováhy medzi nutričnými hodnotami a bezpečnosťou, zamerajte sa na pasterizované mlieko.

Skontrolujte, ktoré mlieko dostupné v obchode je najlepšie vložiť do košíka.

Mlieka, ktoré sú skladované v chladničke a sú ošetrené pasterizáciou, ale neprešli procesom varu, sú bohatšie na živiny a nenesú zdravotné riziká.

Nezabudnite, že takéto mlieko by sa po otvorení malo spotrebovať čím skôr, ideálne do 24 hodín. 

Mlieko spracované metódou UHT je po otvorení potrebné skladovať v chladničke. Spotrebovať po otvorení by sa malo do troch dní.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie