plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pikantná paradajková omáčka bez octu na zimu: Veľmi chutná – pripravte si hneď na začiatku niekoľko pohárov!

V zime otváram pohár tejto chutnej omáčky a vychutnávam si ju s veľkým potešením k mäsovým jedlám.

Obrovské plus našej omáčky je, že sa dá uskladňovať aj pri izbovej teplote, preto ju vždy odkladám do kuchynskej skrinky, aby bola po ruke.

 

 

Výborný recept na pikantnú paradajkovú omáčku podľa portálu retete-usoare.

Potrebujeme:

1,6 kg paradajok

500 g sladkej papriky

1 feferónku

70 g cesnaku

45 g petržlenovej vňate

1 PL soli

1 PL kryštálového cukru

1 ČL suchého bylinkového korenia

60 ml slnečnicového oleja

Postup:

Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrtiny.

Odstránime stonky a pomelieme ich v mlynčeku na mäso, alebo použijeme mixér.

 

 

Výslednú pastu prelejeme do veľkého hrnca.

Hrniec preložíme na sporák.

 

 

Omáčku privedieme k bodu varu.

A pod pokrievkou za občasného miešania ju varíme 30 minút na strednom ohni.

Potom pridáme olej, premiešame a necháme variť ďalších 30 minút.

 

 

Sladkú papriku odstopkujeme, zbavíme semiačok a nakrájame na štvrtiny.

Pomelieme ju v mlynčeku.

 

 

Potom nakrájame feferónky vrátane semienok.

Tip:

čo sa týka čili papričiek, pridajte ich podľa chuti, podľa toho, ako pikantnú omáčku si prajete.

 

 

Paradajkovú zmes pridáme do omáčky v hrnci.

Premiešame a omáčku privedieme do varu.

 

 

Potom ju odkryjeme a necháme variť 20 minút.

Nakoniec pridáme soľ, cukor, korenie, premiešame a ochutnáme.

 

 

Potom pridáme pretlačený cesnak a nasekanú petržlenovú vňať.

Omáčku necháme dusiť s pridaným korením ďalších 15 minút.

 

 

Získanú omáčku nalejeme do sterilizovaných pohárov a hermeticky ich uzavrieme viečkami.

Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť na izbovú teplotu bez toho, aby sme ich zabalili.

 

 

Potom ich uložíme na tmavé miesto – dobre sa uchovávajú aj pri izbovej teplote.

Dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes