plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pevný židovský závin: Cesto, ktoré sa pripravuje bez vajec a cukru!

Všetci členovia mojej rodiny milujú domáce koláče a ani ja si ich neviem odoprieť.

Pripravte si doma úžasné záviny s bohatou plnkou, ktoré máte rýchlo upečené.

 

 

Fantastický recept na lahodný domáci závin z portálu takprosto.

Potrebujeme:

1 hrnček vriacej vody

4 hrnčeky múky

1 hrnček rastlinného oleja

balíček prášku do pečiva

náplň (džem, mak, orechy…)

práškový cukor na posypanie

Postup:

Na začiatku si pripravíme cesto.

Zmiešame múku s práškom do pečiva.

 

 

Múku zalejeme vriacou vodou a premiešame.

Pridáme olej a vymiesime cesto.

 

 

Cesto rozdelíme na 4 časti.

Každú časť rozvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik.

 

 

Ako náplň sa dá použiť čokoľvek.

Máme nasledujúce možnosti:

 

 

Cesto môžeme jednoducho natrieť hustým džemom.

A potom napríklad posypať kokosovými lupienkami.

 

 

Orechová plnka:

Osmažíme 150 g orechov a rozdrvíme ich pomocou mixéra alebo mlynčeka na mäso.

 

 

Potom pridáme 100 g cukru.

Pridáme aj korenie podľa chuti (škoricu, alebo kardamón).

Finta:

Aby sa po upečení plnka nerozpadla, pridáme ešte 20 g masla a bielok.

 

 

Maková plnka:

200 g suchého maku zalejeme vriacou vodou.

Necháme odstáť 40 minút.

 

 

Potom všetku vodu scedíme.

Mak rozmixujeme v mixéri alebo v mažiari.

Pridáme pohár kryštálového cukru.

Dobre premiešame.

 

 

Môžeme pridať hrozienka alebo orechy.

Cesto zrolujeme.

Na vrchu urobíme nožom malé zárezy.

 

 

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút do zlatista.

Vrch posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes