Skúsení záhradkári poradili, ako dosiahnuť veľkú úrodu paradajok pri minimálnej námahe!

Prax väčšinou najlepšie ukáže, ako robiť veci správne.

A to je dôvod, prečo majú rady od skúsených záhradkárov, cenu zlata.

Zozbierali sme pre vás užitočné rady, ako dosiahnuť bohatú úrodu paradajok bez veľkej námahy.

 

 

V zásade platí, že paradajky v dobrých podmienkach rastú ako burina.

Avšak to, aby ste získali čo najväčšiu a najchutnejšiu úrodu, si vyžaduje isté znalosti a skúsenosti.

 

 

Paradajky totiž môžu trpieť chorobami alebo v dôsledku nedostatku živín síce zarodia, ale plody nebudú chutné a dosť veľké.

Preto dajte na tieto rady odborníkov, ktoré sme pre vás zozbierali a vaše paradajky budú ešte chutnejšie a budete ich mať viac. 

Menej vody, viac úrody

 

 

Hoci sa to môže zdať zvláštne a žili ste možno v domnienke, že paradajky potrebujú veľa vlahy a každodennú zálievku, opak je pravdou.

Najviac vlahy potrebujú prvý mesiac po výsadbe, kedy vyžadujú dôkladné pravidelné zavlažovanie.

 

 

S postupom času by ste však mali množstvo zálievky znižovať, pričom niektorým záhradkárom sa dokonca osvedčilo poliať paradajky až vtedy, keď začínajú mierne vädnúť.

Vraj to povedie k bohatej zdravej úrode a plody sú väčšie.

Zázračné hnojivo

 

 

Kto ho vyskúšal, pochvaľuje si!

Kyselina salicylová obsiahnutá v aspiríne, je nielen účinnou liečivou látkou pre ľudí, ale aj efektívnym hnojivom pre paradajky. 

Stačí si jednu tabletu rozpustiť vo vode, preliať do fľaše s rozprašovačom a raz za mesiac týmto roztokom postriekať rastliny. 

Menej je viac

 

 

Každý prirodzene túži po čo najväčšom množstve plodov.

Množstvo však môže byť na úkor kvality.

 

 

A preto je najmä pri cherry odrodách vhodné strapce s plodmi redukovať a ponechať na jednom maximálne 5 plodov pri väčších odrodách a do 10 plodov pri kríčkových odrodách.

Zvyšné plody odstráňte a uvidíte, že paradajky budú kvalitnejšie, väčšie, chutnejšie a dokonca rýchlejšie dozrejú.

Zber plodov

 

 

Na to, aby sa paradajky dobre vyvíjali, potrebujú nielen výživnú pôdu, ale aj optimálnu teplotu.

Ich vývoj je rozdelený do viacerých fáz, pričom dopoludnia rastú rýchlejšie, ako popoludní.

 

 

Na poludnie ich silné slnko vysuší, v dôsledku čoho sa v plodoch hromadí viac cukru, a preto je popoludňajší zber najvhodnejší. 

Ak si porovnáte ranný a popoludňajší zber, presvedčíte sa o tom, že tie popoludňajšie chutia sladšie.

Izbová teplota

 

 

Dôležitá informácia k skladovaniu paradajok, ktorá vás možno doteraz obchádzala.

Paradajky by ste nikdy nemali skladovať v chladničke a namiesto toho ich uchovávajte pri izbovej teplote.

V opačnom prípade stratia chuť, aj vôňu, čo je veľká škoda.

Toto sú jednoduché rady, ktoré môžu viesť ku kvalitnejšej a bohatšej úrode paradajok, takže si ich dobre zapamätajte.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie