Radi obaľujete zeleninu a mäso v cestíčku? Poradíme vám pár zlepšovákov, vďaka ktorým bude cestíčko ešte lepšie, vláčnejšie a pokrmy v ňom pripravené jednoducho neodolateľné!
Mäso, zelenina, morské plody, ovocie, huby – to všetko môžeme obaľovať v cestíčku.
Toto sú zásady, vďaka ktorým bude cestíčko neodolateľné!
Nesteká, je chutné a perfektne drží počas vyprážania – to najjednoduchšie cestíčko je pripravované z tekutiny, múky a vajec. Mnohí kuchári odporúčajú namiesto klasickej vody či mlieka minerálku, alebo iný perlivý nápoj napríklad pivo. Napríklad na obaľovanie hydiny sa najviac osvedčilo toto výborné pivné cestíčko, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
3 vajcia
50 ml svetlého piva
300 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
Soľ, Gyros korenie, čierne mleté korenie – na ochutenie
40-50 g strúhaného syra – voliteľné
Alkohol zanechá lepšiu chuť a počas vyrážania sa vyparí
Ak obaľujete napríklad ryby, alebo morské plody, pridajte do cestíčka biele víno, ak naopak sladké dezerty z vyprážaných jabĺk alebo hrušiek, pridajte do cestíčka trochu sladkého likéru, bude krásne voňať a bude mať lepšiu chuť. Na obaľovanie bravčového mäsa sa odporúča pridať do cestíčka trochu vodky. Alkohol sa počas vyprážania vyparí.
Špeciálne cestíčko
Ak chcete, aby cestíčko krásne voňalo, pridajte doň 1-2 strúčiky cesnaku, čerstvé bylinky, alebo najemno nasekanú cibuľku. Tiež je výbornou voľbou korenie zo sušených húb a sladká paprika (tá dodá aj farbu). Výborne sa do cestíčka hodia aj mleté orechy, dodajú jedlu celkom nový rozmer.
Ak chcete pripraviť dobroty s gréckym šmrcnom, pridajte štipku muškátového orieška.
Tip od šéfkuchárov:
Ak chcete urobiť luxusné cestíčko, ktoré bude extra nadýchané, vymiešajte si zvlášť žĺtky s múkou, vodou (mliekom alebo minerálkou), soľou, koreninami a zvlášť si ušľaháme vychladené bielky so štipkou soli. Sneh potom postupne po lyžiciach vmiešame do žĺtkovej hmoty a vymiešame jednotnú zmesi. Cestíčko dáme dobre vychladiť.
Cestíčko je najlepšie vtedy, ak si ho urobíme 1 hodinu vopred a dáme odpočinúť do chladničky. Glutén v cestíčku počas tejto doby stratí na sile a cestíčko sa lepšie prichytí na povrch potravín a počas vyprážanie nevyschne a ostane krásne šťavnaté.
Náš tip – extra chutné cestíčko z majonézy a zemiakov!
Neuveriteľne chutné a pritom stačí pridať len obyčajnú majonézu a strúhané zemiaky. Vyskúšajte, je výborné!
Potrebujeme:
500 g kuracieho mäsa
4 zemiaky
1 vajce
Majonézu – 1, 2 lyžice
2 lyžice hladkej múky
Soľ a korenie
Zvlášť:
Múku na obaľovanie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na tenšie plátky – rezníky. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a necháme chvíľku odležať, potom scedíme prebytočnú šťavu.
Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke. V samostatnej miske zmeišame vajce, múku, majonézu a dochutíme soľou a korením. Túto zmes primiešame k zemiakom a potom v cestíčku obaľujeme tak, aby sa na mäsku udržalo čo naviac cestíčka – je dobré pritlačiť cestíčko k mäso rukami, bude lepšie držať.
Vyprážame v rozpálenom oleji, na každej strane 3-4 minúty.
Bublinkové cestíčko na karfiol – bez vajec
Cestíčko sa hodí aj na mäso a to najmä pre tých, ktorí majú alergiu na vajcia.
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
Šťavu z ½ citrónu
200 ml minerálky (prípadne podľa konzistencie cestíčka)
6 lyžíc hladkej múky
1 čajovú lyžičku soli
Olej
Postup:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na malé ružičky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a vo vriacej vode varíme 5 minút.
V miske zmiešame minerálku s múkou a soľou. Vymiešame hustejšie cestíčko – podľa potreby pridáme múku alebo naopak minerálku.
Uvarený karfiol necháme chvíľu vychladnúť a obaľujeme v cestíčku. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista zo všetkých strán.