Skvelý trik, ktorý sa vynikajúco hodí na párty alebo oslavu. Ohúrte svojich hostí falošným kaviárom, ktorý vyrobíte z obľúbeného džúsu alebo limonády.
Potrebujeme:
Práškový chlorid vápenatý (CaCl2, v potravinárstve sa označuje ako prídavná látka E509) je biela, jemne kryštalická až práškovitá látka.
Alginát sodný – látky, ktorá sa v potravinárskom priemysle ako E401 je soľou kyseliny algiovej a ide o potravinu konzistencie prášku. Používa sa predovšetkým na zahusťovanie krémov, zmrzliny a jogurtov.
Oba produkty sú dostupné na internete.
Ďalej budeme potrebovať:
Limonádu alebo džús
Striekačku
Vodu
Postup:
Najskôr si vytvoríme kaviár z paradajkového džúsu. 100 g paradajkového džúsu zmiešame s 1 gramom alginátu sodného. Na zmiešanie použijeme šľahač – lyžicou alebo vidličkou by to išlo len veľmi pomaly.
V dóze spojíme 1 liter vody s 5 gramami Chloridu vápenatého (použijeme vodu izbovej teploty). Keď sa chlorid rozpustí vezmeme striekačku, naberieme do nej zmes paradajkového džúsu. Striekačku umiestnime kolmo nad vodu a dávkujeme do tekutiny jednotlivé kvapky. Akonáhle sa zmes dotkne vody, okamžite začne tuhnúť.
Necháme niekoľko minút vo vode.
Potom je však guličky potrebné pomocou sita preložiť do čistej vody bez obsahu chloridu vápenatého. Potom môžeme okamžite podávať. Nečakajte príliš dlho, pretože povrch guličiek bude stále viac tuhnúť. Pre ten správny explozívny efekt odporúčame podávať čo najskôr.