Vzala oschnuté listy z červenej kapusty, cibuľové šupky a kus látky: Ide o perfektný spôsob ako využiť zvyšky z kuchyne!

Zvyšky z kuchyne môžete rovnako, ako táto žena použiť na vytvorenie skvelého prostriedku, ktorý pomôže vášmu obľúbenému oblečeniu udržať si pôvodnú farbu (ja pridávam k bielizni – napr. k červeným farbám – v procese pláchania), alebo naopak, tkaninu bez farby môžete takýmto spôsobom zafarbiť. Takto získané prírodné farby sa v minulosti používali aj na farbenie vlasov (najmä cibuľové šupky a repa na červené odtiene), ale aj momentálne veľmi aktuálne farbenie kraslíc. Vďaka nim môžete obľúbeným kúskom oblečenia prinavrátiť žiarivé farby, alebo iné zafarbiť biele kusy látky. To však nie ej všetko, čo by ste povedali na pestro zafarbené vajcia na studené misy?

Na výrobu prírodných farbív potrebujeme:

1. Zvyšné kúsky ovocia a zeleniny.

Čučoriedky, černice a červená kapusta – pre sýte modrasté odtiene

Maliny a repa – pre červené odtiene

Pomarančová a citrónová kôra – pre žlté a okrové odtiene

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Špenát – pre zelenú

Cibuľové šupky pre hnedasté až oranžové odtiene.

Môžete tiež experimentovať s inými farbami a vytvárať celkom nové odtiene.

2. Všetky prísady nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky a vložíme do kastrólikov (rozdelíme podľa odtieňov). Zalejeme tak, aby vody bolo dvakrát toľko ako zeleninových a ovocných zvyškov.

3. Privedieme do varu a necháme variť 45 minút-1 hodinu variť.

4. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zafarbenú tekutinu zlejeme do nádob a teraz sme pripravení na farbenie.

5. Ak chceme, aby nám farby na látke vydržali skutočne dlho, stačí, ak tkaninu najskôr vložíme do kastrólika, pridáme ¼ šálky soli, 4 šálky vody a necháme vyvariť po dobu 1 hodiny – tento postup platí pre ovocné farbivá. Pre zeleninové vyvaríme tkaninu v 1 šálke octu a 4 šálkach vody. Varíme po dobu jednej hodiny.

Potom látku prepláchneme studenou vodou a namočíme do farbiva. Čím dlhšie necháme namáčať, tým silnejšiu farbu získame.

Na farbenie vajec jednoducho povaríme vajíčka v konkrétnej farbe. Prípadne môžeme uvarené a ošúpané vajcia nechať naložené vo farebnej tekutine a získať tak veľmi zaujímavé zafarbené jedlé vajíčka na studené misy.

zdroj: popsugar

Témy:


Pridajte svoj komentár