plny-hrniec_transparent_negativ.png

Perfektný syrový koláč: Dajte ho na stôl miesto chlebíčkov a len sa po ňom zapráši!

Ideálne občerstvenie pre akúkoľvek návštevu, ktoré tromfne aj klasické chlebíčky. Alebo si ho pripravte len tak na večeru ;)

Ideálne občerstvenie pre akúkoľvek návštevu, ktoré tromfne aj klasické chlebíčky. Alebo si ho pripravte len tak na večeru ;)

Potrebujeme:

300 g hladkej múky + 50 g hladkej múky

250 g tvrdého syra

100 g klobásky (slaninky, šunky, alebo párkov)

240 g kefíru

60 g masla

10 g prášku do pečiva

1/2 PL soli

Postup:

Do misy si preosejeme hladkú múku s práškom do pečiva a soľou. Dôkladne premiešame metličkou. Pridáme zmäknuté maslo a zapracujeme rukami do múky. Syr si nastrúhame na hrubom strúhadle a klobásku nakrájame na kolieska. Oboje rukami primiešame do múky.

Ostáva pridať kefír a vymiesiť cesto. V tejto fáze bude cesto lepkavé a preto si ho preložíme na múkou posypanú pracovnú dosku a ešte zasypeme trochou múky (dokopy asi 50 g). Všetko závisí od hustoty kefíra. Ak by ste však dali veľa múky, cesto bude suché. Cesto je pripravené keď sa prestane lepiť na ruky. Rozdelíme si ho na dve časti, vyformujeme do gule a rozvaľkáme na koláč s hrúbkou asi 2 cm. Plech si vystelieme papierom na pečenie, premiestnime naň oba koláče a ešte pred pečením oba rozdelíme na 8 častí.

Potrieme kefírom a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov kým nebudú mať koláče zlatú kôrku (asi 20 minút). Nakrájame v rezoch a podávame. Tento koláč pripomína pizzu a je naozaj veľmi chutný. Prajeme dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes