Perfektný spôsob uskladnenia uhoriek: Takto vám vydržia čerstvé dlhšie ako 2 mesiace!

Dnes vám prezradíme, ako uhorky skladovať, aby vydržali dlho čerstvé. 

Chutia, ako keby ste ich práve odtrhli z kríka.

Spracovanie je veľmi jednoduché a úroda uhoriek vám vďaka tejto metóde vydrží oveľa dlhšie.

 

 

Postupujte podľa tohto návodu:

Uhorky z vlastnej úrody sú žiaľ menej odolné, ako tie z obchodu, ktoré sú často ošetrené špeciálnymi postrekmi.

Aby mali tú správnu chuť, treba ich včas zberať a nenechať ich príliš dlho na kríku.

 

 

Po zbere však veľmi rýchlo strácajú vlhkosť, mäknú, prestávajú byť chrumkavé a chutné. 

Je bežné, že nie sme schopní naraz spotrebovať to veľké množstvo uhoriek, ktoré sa urodí, a preto je dobré vedieť, ako ich správne uskladniť.

Ako skladovať uhorky

 

Vertikálne ukladanie

Takéto skladovanie je veľmi účinné.

Uhorky sú umiestnené v sklenenom pohári zvisle, tesne vedľa seba, pričom ten koniec, na ktorom bola stopka, smeruje nadol.

Potom sa opatrne zalejú studenou vodou do výšky asi 2 – 3 cm. 

 

 

Následne treba uhorky v pohári odložiť do chladničky a pravidelne dolievať studenú vodu.

Takto vám uhorky vydržia čerstvé po dobu 30 dní. 

Existuje však metóda, ktorá umožňuje ešte dlhšie skladovanie.

 

 

Skladovanie vo vákuovom vrecku

Uhorky dôkladne umyte a dobre vysušte.

Následne ich uložte do vákuového vrecka bez prístupu vzduchu.

 

 

Takto uskladnené uhorky vám vydržia 2 – 2,5 mesiaca.

Zachovajú si svoje chuťové vlastnosti tak dokonale, že je dokonca ťažké ich odlíšiť od tých čerstvo odtrhnutých.

Starodávny trik, ako uchovať uhorky čerstvé dlhú dobu

 

 

O tomto triku som počula kedysi dávno, no celkom som naň zabudla. Prednedávnom som narazila na istom internetovom fóre práve na tento tip a hneď som začala pátrať.

Narazila som na starý spôsob uchovávania uhoriek, ktorý sa používal ešte vtedy, keď neexistovali ani len chladničky a nie to prostriedky na sterilizáciu.

 

 

Podľa toho, čo som sa dočítala, dokázali v minulosti naši predkovia takto skladovať a uchovávať uhorky celé mesiace. Všetko, čo potrebujete je sviečka, uhorky a pohár na zaváranie!

Postup:

Uhorky je potrebné veľmi dôsledne vyberať – žiadne nahnité a mäkké plody.

Uhorky umyjeme a necháme celkom usušiť.

Odporúča sa tiež nechať uhorky chvíľu namočené vo vode s trochou octu.

Ak máte uhorky čisté – napríklad ak pestujete na slame, nemusíte ich podľa návodu ani umývať, ale nie je vhodné skladovať plody špinavé od zeminy.

 

 

Hlavnou podmienkou sú však úplne suché plody.

Potom uhorky uložíme do pohára – nie však celkom doplna, ako pri zaváraní uhoriek.

Nezabúdajte, že do pohára sa musí zmestiť aj sviečka.

Sviečku (obyčajnú parafínovú) vložíme do stredu pohára a zapálime.

Necháme chvíľu horieť pri otvorenom pohári (odporúča sa asi 5-7 minút), sviečka vytiahne vzduch zo spodnej časti pohára.

Potom zatvoríme viečko a necháme sviečku dohorieť trvá to maximálne pol minúty.

Táto metóda funguje na princípe vytiahnutia vzduchu z pohára.

Plody, izolované od vzduchu vydržia dlhú dobu bez toho, aby sa pokazili.

Ak túto starú metódu chcete vyskúšať, odporúčame najskôr zvoliť jeden pohár na skúšku a uvidíte, ako táto metóda bude fungovať.

 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie