Obyčajné cesto obtočila okolo pohára a dala na chvíľu do mrazničky: Z tohoto nápadu budú očarení aj vaši hostia!

Máme pre vás pár skvelých trikov s obyčajným cestom, ktoré posunú pečenie a prípravu pokrmov na celkom novú úroveň. Je jedno,aký máte recept, s týmto zažiarite.

Cesto obtočte okolo pohára a dajte zamraziť

myslíte si, že ideme piecť klasický trdelník? Ste na omyle, toto je skutočná bomba. Ak nemáte poruke kysnuté cesto, vyskúšajte to pokojne aj s lístkovým.

Na cesto (môžete použiť aj svoj overený recept):

500 g polohrubej múky

Troška soli

80 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 vajcia

2-3 lyžice práškového cukru

250 ml mlieka

1 kocku droždia

Olej na potretie

Posýpka: škoricový cukor, orechy – alebo iné prísady podľa vašej chuti

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme asi 15 minút, kým kvások vyjde. Medzitým si v miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, soľ a pridáme aj kvások. Vymiesime cesto – ak je príliš riedke, môžeme pridať múku. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme asi pol hodinku podkysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na menšie bochníčky. Každý vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm.
Pláty si teraz nakrájame ostrím nožom na pásy široké 2-3 cm.

Teraz len potrieme olejom a obalíme v zmesi škoricového cukru a orechov a pásiky namotáme na čisté poháre. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do mrazničky na 35 minút.

Následne vyberieme, cesto dáme opatrne dole z pohárov a dáme do vriaceho oleja, kde dozlatista vypražíme. Obalíme v zmesi cukru a škorice – alebo v škoricovom cukri.

Necháme vychladnúť a naplníme šľahačkou, ktorú sme si vyšľahali s trochou uvarenej kávy. Plníme vnútro trdelníkov.

Ďalšie triky s kysnutým cestom – Univerzálny recept nájdete TU

1. Kvetinové pečivo

Z 1/3 cesta si vytvoríme menšie guľočky, ktoré pritlačíme dnom klasického pohára, narežeme 12 rovnakých lístkov a vytvarujeme lupene tak, že dva lístky zlepíme. Potom potrieme vajíčkom, stred posypeme čiernymi sezamovými semienkami a lupene bielymi. Pečieme pri 180 stupňoch asi 12 minút v teplovzdušnej rúre.

2. Obálky plnené mäsom

Potrebujeme (4 kusy):

1/3 cesta

4 mleté mäso

plátky syra

1 vajce

Postup:

Cesto si rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na 4 rovnaké časti. V každej časti urobíme 6 rezov, aby sme získali pravé uhly. V strede každého kusu navrstvíme mleté mäso. Navrch mäsa položíme plátok syra a zabalíme do cesta. Hrany postláčame tak, aby sa štruktúra nerozpadla. Obálky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme 12 minút pri 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre.

3. Škoricovo-orechové uzly

Potrebujeme:

1/3 cesta

100 g rozpusteného masla

100 g cukru

1 ČL škorice

2 PL nasekaných lieskovcov

1 vajce

Postup:

Cesto rozvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Zmiešame cukor so škoricou a cesto husto posypeme zmesou. Potom cesto posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Naplnené cesto zložíme a nakrájame na malé porcie približne rovnakej šírky (asi 3 cm). Každú časť jemne vytiahneme, pootočíme a vytvarujeme uzol. Uzly rozprestierame na plech, potrieme vajíčkom a pečieme 10 minút pri 200 ° C v teplovzdušnej rúre. Tieto jednoduché a skvelé triky nám pomôžu vytvoriť pečivo ako od profesionálov.

BONUS

Potrebujeme:

Plát lístkového cesta

4 PL paradajkového pretlaku

4 plátky šunky

8 lístkov bazalky

80 g strúhanej mozzarelly

1 vajce

3 plátky slaniny

40 g strúhaného syra Čedar

Postup:

Z lístkového cesta si pomocou dózy povykrajujeme rovnaké ovály. Priložíme nanukovú paličku, potrieme pretlakom, naukladáme plátky šunky, bazalky, posypeme strúhanou mozzarellou a prikryjeme druhou vrstvou vykrojeného cesta. Potrieme vajíčkom, navrch naukladáme kocky slaninky a postrúhaný Čedar. Pečieme 20 minút na 170 stupňoch.

Ďalšie úžasné kreácie z kysnutého cesta