Perfektné nápady na pohostenie pre vašich hostí, namiesto obložených chlebíčkov.
Mini pizza
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
10 g čerstvého droždia
½ lyžičky cukru
½ lyžičky soli
50 g masti alebo masla
100 ml jogurtu alebo kyslej smotany
250 ml vody
2 lyžice olivového oleja
Náplň:
Šunka, syr, oregano, majonéza alebo paradajková omáčka – jednoducho čokoľvek čo máte poruke
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva. V sypkej zmesi urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások, pridáme ostatné prísady a vymiesime jednotné cesto. Ku koncu pridáme olivový olej, vďaka ktorému bude cesto pružnejšie a mäkšie.
Cesto rozdelíme na 10 loptičiek, z ktorých vyformujeme 10 placiek s priemerom asi 12 cm. Placky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou misky som stred palaciniek stlačila, čím vznikol vyvýšený okraj (použila som misku s priemerom 10 cm – teda okraj mal asi 2 cm). Nezabudnite si misku zakaždým posypať múkou, aby sa nelepila na cesto.
Rúru zapneme na 200 stupňov a medzitým si na placky navrstvíme náplň – náplň vrstvíme do stredovej časti – po vyvýšený okraj. Najskôr omáčka, potom šunka a nakoniec syr.
Pečieme pri teplote 200 stupňov – alebo kým okraje cesta nie sú zlatisté. Odporúčam aj len potreté maslom a cesnakom – sú výborné!
Harmonika
Potrebujeme:
Toastový chlieb
Alobal
Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….
1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie
Postup:
Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.
Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).
Obložené zemiaky
Potrebujeme:
6 väčších zemiakov (cca 600g)
100 g strúhaného syra
25-30 g masla
2 veľké paradajky
Bazalka
Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky
Prísady podľa chuti
Postup:
Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.
Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý). Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).
Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom. Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.
Slané taštičky ešte rýchlejšie ako obložené chlebíky
Potrebujeme:
1 balenie chladeného lístkového cesta
200 g šunky
100 g syra
Cibuľu – voliteľné
Postup:
Lístkové cesto nakrájajte na štvorce, na každý z nich vložte pokrájanú cibuľu, syr a kúsok šunky. Zabalíme do vrecka a osmažíme z oboch strán na panvici – dozlatista. Môžete podávať teplé aj studené. Ešte expresnešia verzia je, ak ho kapsičky pripravíte v sendvičovači.
Koláč upečený za 5 minúť – v sendvičovači!
Plnené taštičky z lístkového cesta. Obľúbený dezert na ktorom na prvý pohľad nie je nič zvláštne. Viete však, že túro výbornú dobrotu môžete pripraviť za 5 minút, bez pečenia, len pomocou obyčajného sendvičovača? Je to úplne jednoduché. Cesto naplníme, potrieme maslom a vložíme do sendvičovača. O 5 minút sú plnené taštičky hotové. Celý postup nájdete TU.
Guličky na jeden ham
Potrebujeme:
500 g plnotučný tvaroh
100 g maslo
200 g syr Gorgonzola
Na obalenie:
1 hrsť nasekaná pažítka, semienka, kokos, mleté orechy, červené repa
Postup:
V miske zmiešame plnotučný tvaroh, maslo a gorgonzolu. Zmes poriadne rozpučíme vidličkou, aby mala čo najhladšiu konzistenciou.
Mokrými prstami tvarujeme zo zmesi guľky, ktoré obaľujeme v nasekanej pažítke. Uložíme ich do košíčkov a vložíme stuhnúť do chladničky.
TIP: Guľky môžeme obaliť v sezamových semienkach, v čili lupienkoch, petržlenovej vňati alebo mletej paprike.
Guličky mnohých chutí
Potrebujeme:
- 150 g sleďa alebo tuniaka z konzervy
- 2 uvarené zemiaky
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 0,5 cibule nakrájanej nadrobno
- 2 polievkové lyžice majonézy
- soľ na chuť
- čierne korenie na chuť
- 1 zväzok kôpor
Postup:
- Zemiaky zmiešame so zemiakmi a vajíčkami.
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu
- Zmiešajte všetky prísady, pridajte soľ a korenie podľa vkusu, majonézou a vytvorte guľôčky z výslednej hmoty.
- Obaľte guľky v nasekanom kôpre, aby úplne pokrýval ich povrch.
Pre druhý typ loptičky budete potrebovať
Kuracie guľôčky
- 150 g vareného kuracieho mäsa nakrájaného nadrobno
- 150 g šampiňónov z konzervy nakrájaných nadrobno
- 1 čerstvá uhorka
- 1-2 lyžíc majonézy
- 2 strúčik cesnak
- soľ podľa chuti
- čierne korenie na chuť
- 70 g nadrobno nakrájaných vlašských orechov
príprava
- Kuracie mäso zmiešame s hubami (ak chcete ešte lepšiu chuť použite čerstvé huby a orestujte ich na cibuľke).
- Na hrubom strúhadle nastrúhajte uhorku a vytlačte z nej šťavu, pridajte pretlačený cesnak a majonézu – premiešame.
- Zmiešame všetky prísady, pridáme soľ, korenie podľa vkusu a podľa potreby aj majonézu (aby sa dali zo zmesi dobre tvarovať guľky). Všetko dobre premiešame a tvarujeme guľôčky výslednej hmoty.
- Guľôčky obalíme v nasekaných orechoch.
Do guličiek môžete pridať strúhanú červenú repu, rôzne bylinky, tvaroh, koreniny a mnohé ďalšie prísady.