Nerobte len obložené chlebíky, toto je 100x lepšie: Naučte sa tieto nápady a už nikdy nezaváhate, čo ponúknuť návštevám!

Perfektné nápady na pohostenie pre vašich hostí, namiesto obložených chlebíčkov.

Mini pizza

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

10 g čerstvého droždia

½ lyžičky cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

½ lyžičky soli

50 g masti alebo masla

100 ml jogurtu alebo kyslej smotany

250 ml vody

2 lyžice olivového oleja

Náplň:

Šunka, syr, oregano, majonéza alebo paradajková omáčka – jednoducho čokoľvek čo máte poruke

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva. V sypkej zmesi urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások, pridáme ostatné prísady a vymiesime jednotné cesto. Ku koncu pridáme olivový olej, vďaka ktorému bude cesto pružnejšie a mäkšie.

Cesto rozdelíme na 10 loptičiek, z ktorých vyformujeme 10 placiek s priemerom asi 12 cm. Placky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou misky som stred palaciniek stlačila, čím vznikol vyvýšený okraj (použila som misku s priemerom 10 cm – teda okraj mal asi 2 cm). Nezabudnite si misku zakaždým posypať múkou, aby sa nelepila na cesto.

Rúru zapneme na 200 stupňov a medzitým si na placky navrstvíme náplň – náplň vrstvíme do stredovej časti – po vyvýšený okraj. Najskôr omáčka, potom šunka a nakoniec syr.

Pečieme pri teplote 200 stupňov – alebo kým okraje cesta nie sú zlatisté. Odporúčam aj len potreté maslom a cesnakom – sú výborné!

Harmonika

Potrebujeme:

Toastový chlieb

Alobal

Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….

1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie

Postup:

Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.

Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).

Obložené zemiaky

Potrebujeme:

6 väčších zemiakov (cca 600g)

100 g strúhaného syra

25-30 g masla

2 veľké paradajky

Bazalka

Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky

Prísady podľa chuti

Postup:

Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.

Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý). Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).

Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom. Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.

Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.

Slané taštičky ešte rýchlejšie ako obložené chlebíky

Potrebujeme:

1 balenie chladeného lístkového cesta
200 g šunky
100 g syra
Cibuľu – voliteľné

Postup:

Lístkové cesto nakrájajte na štvorce, na každý z nich vložte pokrájanú cibuľu, syr a kúsok šunky. Zabalíme do vrecka a osmažíme z oboch strán na panvici – dozlatista. Môžete podávať teplé aj studené. Ešte expresnešia verzia je, ak ho kapsičky pripravíte v sendvičovači.

Koláč upečený za 5 minúť – v sendvičovači!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plnené taštičky z lístkového cesta. Obľúbený dezert na ktorom na prvý pohľad nie je nič zvláštne. Viete však, že túro výbornú dobrotu môžete pripraviť za 5 minút, bez pečenia, len pomocou obyčajného sendvičovača? Je to úplne jednoduché. Cesto naplníme, potrieme maslom a vložíme do sendvičovača. O 5 minút sú plnené taštičky hotové. Celý postup nájdete TU.

Guličky na jeden ham

dovolenkové šaláty

Potrebujeme:

500 g plnotučný tvaroh
100 g maslo
200 g syr Gorgonzola

Na obalenie:

1 hrsť nasekaná pažítka, semienka, kokos, mleté orechy, červené repa

Postup:

V miske zmiešame plnotučný tvaroh, maslo a gorgonzolu. Zmes poriadne rozpučíme vidličkou, aby mala čo najhladšiu konzistenciou.

Mokrými prstami tvarujeme zo zmesi guľky, ktoré obaľujeme v nasekanej pažítke. Uložíme ich do košíčkov a vložíme stuhnúť do chladničky.
TIP: Guľky môžeme obaliť v sezamových semienkach, v čili lupienkoch, petržlenovej vňati alebo mletej paprike.

Guličky mnohých chutí

Potrebujeme:

  • 150 g sleďa alebo tuniaka z konzervy
  • 2 uvarené zemiaky
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 0,5 cibule nakrájanej nadrobno
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • soľ na chuť
  • čierne korenie na chuť
  • 1 zväzok kôpor

Postup:

dovolenkové šaláty

  1. Zemiaky zmiešame so zemiakmi a vajíčkami.
  2. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu
  3. Zmiešajte všetky prísady, pridajte soľ a korenie podľa vkusu,  majonézou a vytvorte guľôčky z výslednej hmoty.
  4. Obaľte guľky v nasekanom kôpre, aby úplne pokrýval ich povrch.

Pre druhý typ loptičky budete potrebovať

dovolenkové šaláty

Kuracie guľôčky

dovolenkové šaláty

  • 150 g vareného kuracieho mäsa nakrájaného nadrobno
  • 150 g šampiňónov z konzervy nakrájaných nadrobno
  • 1 čerstvá uhorka
  • 1-2 lyžíc majonézy
  • 2 strúčik cesnak
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie na chuť
  • 70 g nadrobno nakrájaných vlašských orechov

príprava

  1. Kuracie mäso zmiešame s hubami (ak chcete ešte lepšiu chuť použite čerstvé huby a orestujte ich na cibuľke).
  2. Na hrubom strúhadle nastrúhajte uhorku a vytlačte z nej šťavu, pridajte pretlačený cesnak a majonézu – premiešame.
  3. Zmiešame všetky prísady, pridáme soľ, korenie podľa vkusu a podľa potreby aj majonézu (aby sa dali zo zmesi dobre tvarovať guľky). Všetko dobre premiešame a tvarujeme guľôčky výslednej hmoty.
  4. Guľôčky obalíme v nasekaných orechoch.

Do guličiek môžete pridať strúhanú červenú repu, rôzne bylinky, tvaroh, koreniny a mnohé ďalšie prísady.