Táto legendárna a neodolateľná torta bola prvýkrát vytvorená v roku 1912, pri príležitosti osláv storočnice ruského víťazstva nad Napoleonom.
Z tanierov zmizne skôr, než sa nazdáte a už po prvej príprave ju zaradíte medzi svoje obľúbené delikatesy.
Výnimočný recept na obľúbenú delikatesu z youtube kanála U nás je to chutné.
Potrebujeme:
Na cesto:
420 g hladkej múky
200 g masla
1 vajce
štipku soli
1 PL rastlinného oleja
1 PL octu (6-9%)
vodu
Na plnku:
800 ml mlieka
180 g kryštálového cukru
40 g múky
40 g kukuričného škrobu
200 g masla
vanilkový cukor podľa chuti
Postup:
Na tvrdú podložku preosejeme múku.
Do múky položíme zachladené maslo a nakrájame ho na malé kúsky.
Do pohára pridáme vajce a soľ.
Nalejeme olej, ocot a metličkou vymiešame.
Pohár dolejeme studenou vodou a premiešame.
Zmes nalejeme na múku s maslom a nožom zamiešame.
Cesto vložíme do plastového vrecka.
Vrecko vložíme na 40 minút do chladničky.
Do rajnice nasypeme cukor.
Pridáme múku, škrob a metličkou premiešame.
Počas miešania nalejeme mlieko.
Rajnicu postavíme na sporák a varíme do zhustnutia.
Krém prelejeme do hlbokej misy.
Misku preryjeme fóliou a zmes necháme vychladnúť.
Do vychladnutého krému počas šľahania pridávame zmäknuté maslo.
Šľaháme do nadýchanej hmoty.
Nakoniec pridáme vanilkový cukor a pokračujeme v šľahaní.
Zachladené cesto vyberieme na pomúčený stôl.
Cesto posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme.
Potom cesto zložíme a rozvaľkáme (viď video).
Rozvaľkané cesto zrolujeme a rozdelíme na 6 častí.
Cesto rozvaľkáme a vyrežeme kruh s priemerom 28 cm.
Vykrojený kruh položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Poprepichujeme vidličkou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 7 minút pri teplote 210°C.
Jeden upečený plátok cesta rozdrobíme a na konci použijeme na ozdobenie torty.
Cesto vložíme do tortovej formy a potrieme krémom.
Proces zopakujeme aj s ostatnými kusmi cesta.
Potom tortu vyberieme z formy, potrieme boky krémom a posypeme rozdrobeným cestom.
Môžeme servírovať.
Prejeme vám dobrú chuť!
Video návod: