Penový mrežovník z jarmoku: 50 dkg tvarohu, trocha džemu a namiesto cesta sneh – najúžasnejší koláč celej sezóny!

Mrežovník trochu inak. Namiesto ovocia je v ňom úžasná krémová náplň a vrch zdobí mriežka zo snehu. Je to svieži a nesmierne dobrý dezert. Tradičný jarmočný koláč, u nás sa pečie celý rok. :-)

Potrebujeme:

Cesto:

25 dkg polohrubej múky
6 dkg cukru práškový
2 žĺtky
1 dl kyslej smotany
Kôra nastrúhaná z jedného citrón
štipka soli
1 kypriaci prášok do pečiva

Náplň:

2 bal. tvarohu – plnotučného (50 dkg)
3 žĺtky
3 bielky
2 ml kyslej smotany
Kôra nastrúhaná z jedného citróna
15 dkg cukru
2 krajce z suchej vianočky – ktoré nadrvímee nadrobno (môžeme vynechať, ale odporúčam pridať do náplňe, ak nemáte tak pridajte iné sladké  pečivo – rozdvené)
marhuľový džem
4 bielky (mriežka)
15 dkg cukru práškového (mriežka)

Postup:

Prísady na cesto sa spracujú a odložia na 30 minút do chladničky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Plech vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme naň cesto, popicháme vidličkou a vo vyhriatej rúre pečieme 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.

Necháme vychladnúť a potrieme džemom.

Na náplň si zvlášť vymiešame žĺtky s ostatnými prísadami a zvlášť sneh s časťou cukru (žĺtky s cukrom, tvarohom smotanou a potom sa na pridá drvené pečivo). Potom opatrne spojíme – zmiešame obe hmoty ručne. Náplň navrstvíme na cesto a dáme späť do rúry pri teplote 150 stupňov zapiecť na 25-30 minút. Ak je náplň pevná a netečie, vyberieme z rúry.

Na náplň nanesieme džem a naň sneh (z bielkov a cukru) pomocou cukrárskeho vrecka. Môžeme dopiecť dvomi spôsobmi – dať do rúry na 200 stupňov a nechať zapiecť dozlatista, alebo dať do rúry nastavenej na 130 stupňov a nechať penu na vrchu vysušiť – to trvá síce dlhšie, ale dosiahnete tak pravú penovitú konzistenciu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)