Vynikajúci jablkový koláč, ktorý je veľmi šťavnatý a extra chutný.
Potrebujeme:
3 vajcia
80 g cukru
60 ml slnečnicového oleja
60 ml vody (studená)
150 g hladkej múky
1 bal. prášok do pečiva
1 lyžica masla (na vymastenie plechu na pečenie)
1 lyžica hladkej múky (na vysypanie plechu na pečenie)
na jablčnú vrstvu:
2 bal. vanilkového pudingu
50 g kr. cukru
500 ml jablkovej šťavy
3 stredne veľké jablká nastrúhané
Na vrch:
500 ml šľahačky
škorica podľa chuti (mletá)
1 balenie stužovača do šľahačky
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na sneh a žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny.
Do žĺtkovej zmesi vmiešame postupne tekuté aj sypké prísady a nakoniec opatrne aj sneh z bielkov.
Navrstvíme do vymasteného a vysypaného plech a pečieme pri teplote 180 stupňov dotlatista.
Kým sa cesto varí, pripravíme si náplň.
Zmiešame 2 balenia pudingového prášku s pár lyžičkami jablčnej šťavy a cukrom.
Zvyšnú jablkovú šťavu dáme variť a následne vmiešame tekutinu s pudingom – varíme do zhustnutia. Nakoniec vmiešame do zmesi nastrúhané jablká a premiešame. Pudingovú zmes necháme zľahka vychladiť a následne navrstvíme na upečené cesto, rovnomerne vyhladíme a necháme úplne vychaldiť. Potom natrieme šľahačkou a posypeme škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty