Úžasne chutná nátierka z cukety – stačí otvoriť a natrieť na chlebík, pridať do omáčok, alebo použiť na pizzu namiesto pomodora.
Potrebujeme:
1500 g cukety
500 g cubuľa
100 g tuk
5 PL sójová omáčka
1 ks (väčší) paradajkový pretlak (alebo asi 200 g domácich rajčín)
2 PL vegeta
5-8 strúčikov cesnaku
1/2 KL -mleté čili papričky korenie čierne mleté soľ
Postup:
Cuketu, cibuľu a paradajky som nakrájame na kocky. Do kastróla dáme tuk, osmažíme na ňom cibuľku a pridáme cuketu. Pridáme nakrajané paradajky( mal byt paradajkový pretlak). Pridáme pretlačený cesnak, ochutíme sójovou omáčkou, chilli papričkou, vegetou, soľou, čiernym korením a podusíme, kým zmes nezmäkne. Keď je cuketová zmes udusená, tak ju rozmixujeme na jemnú nátierku (ak vám nevadia väčšie kúsky, nemusíte mixovať). Ešte horúcu zmes plníme do pohárikov , dobre uzavrieme a sterilizujeme asi 5 minút pri teplote 100 stupňov – ja už som robila aj bez sterilizovania, len som horúce naplnila, zatvorila poháre a obrátila – zmes vydržala, nič sa nepokazilo. Nátierka sa hodí ako plnka do slaných koláčikov, alebo len tak na hrianku, alebo pečivo. je veľmi chutná.