Hrnčekové placky z jogurtu
Potrebujeme:
8,5 hrnčeka hl. múky 1100 g
2 hrnčeky teplej vody 400 ml
2 hrnčeky riedkeho jogurtu 400 ml (môžete nahradiť aj kyslým mliekom)
1 lyžička soli
1 balenie čerstvého droždia 42 gramov alebo 1 balenie sušeného instantného droždia 10 gramov
Postup:
Do preosiatej múky rozmelíme dorždie.
Pridáme jogurt, vlažnú vodu, soľ a zamiesime jednotné cesto. Ruky si priebežne namáčame do vody.
Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Z cesta oddeľujeme menšie časti, ktoré vyformujeme do tvaru guľôčky a každú rozvaľkáme.
Opekáme na suchej panvici z oboch strán.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup:
Pizza z bieleho jogurtu
Potrebujeme:
2 tégliky bieleho jogurtu (klasické malé jogurty)
200g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 vajcia,
štipka soli
Postup:
Všetky prísady len zamiešame v miske a rozdelíme na 2 plechy vyložené s papierom na pečenie. Rozotrieme stierkou, potrieme paradajkovou omáčkou, alebo kečupom a uložíme oblohu podľa chuti – napríklad šunku, salámu, kukuricu, huby, olivy, mozzarella. Pečieme 20-25min na 180 stupňov. Pizzu môžeme pripraviť v klasickom kruhovom tvare, ak máme kruhovú formu. ja robím pizzu aj na klasickom plechu.
Tyčinky z bieleho jogurtu
Postup:
400 g haldkej múky
¼ bal. prášku do pečiva
180 g masla
300 ml bieleho jogurtu
Štipku soli
Na potretie:
1 vajce
Strúhaný syr
Rascu
Postup:
Múku zmiešajte s práškom do pečiva, soľou a zmäknutým maslom. Primiešame jogurt a vymiesime jednotné cesto. Cesto zozvaľkáme na pracovnej doske a nakrájame na jednotlivé tyčinky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom a rascou.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20-25 minút.
10-minútové placky z bieleho jogurtu
Potrebujeme:
1 vajce
100 ml kyslej smotany
150 ml bieleho jogurtu
160 g hladkej múky (môže byť aj pohánková alebo najemno namleté ovsené vločky)
1 lyžička sódy bikarbóny
Oregano, soľ
Sušený cesnak
Olivový olej
Strúhaný syr – prípadne iné prísady na oblohu
Postup:
Všetky prísady na cesto spracujeme a z cesta formujeme placky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom a zľahka pokvapkaný olejom. Povrch placiek zľahka potrieme olejom zmiešaným s oreganom, soľou a cesnakom, posypeme syrom a dáme piecť.
Placky klasicky pečieme v rúre na plechu s papierom na pečenie a pečieme ich na 180 stupňov dozlatista. Môžeme doladiť prísadami podľa chuti!
Diétne mini-langoše z jogurtu
Potrebujeme:
1 téglik bieleho jogurtu
2 tégliky hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
1 lyžičku soli
Na oblohu:
Kečup
Syr
Cesnak
Olej
Akékoľvek iné prísady podľa chuti
Postup:
Múku zmiešame s jogurtom, soľou a práškom do pečiva. Rukami uhnetieme jednotné hladké cesto, potom ho prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky odpočívať.
Keď je cesto vychladené, vyklopíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme do tvaru tenšieho kruhu. Z kruhu vykrajujeme jednotlivé langoše – pomocou pohára.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 8 minút. Potom cesto potrieme olejom s pretlačeným cesnakom, potrieme kečupom a posypeme syrom a ja pridávam aj nastrúhanú jemnú salámu. Vložíme ešte na chvíľu do rúry, kým sa syr neroztopí. Na okrajoch by mali byť langošíky zlatisé.
Hrnčekové žemle z jogurtu
Potrebujeme:
3 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček celozrnnej múky
1 hrnček bieleho jogurtu
1 hrnček vlažnej vody
1 lyžicu sušeného droždia
2 lyžice medu
1,5 lyžičky soli
3 lyžice oleja
Maslo na potretie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame polohrubú múku s hrnčekom celozrnnej múky a pridáme droždie a soľ. Ak nemáte poruke celozrnnú múku, pokojne stačí aj obyčajná polohrubá.
Vo vlažnej vode rozmiešame med s jogurtom a olejom. Túto zmes následne pridáme do múky a vypracujeme hladké vláčne cesto. Ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme polohrubú múku.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do tvaru valca a odkrajujeme menšie kúsky, z ktorých vytvárame žemle.
Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte cca 15 minút. Potom vložíme plech do vyhriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené žemle potrieme maslom a necháme na mriežke vychladnúť.
Írsky chlebík bez kysnutia
Potrebujeme:
450 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
500 g bieleho jogurtu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)
Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Mäkučké langoše z jogurtu
Potrebujeme:
200 ml horúceho mlieka (nie vriaceho)
150 ml vlažnej vody
1 bal. sušeného droždia
1 lyžičku cukru
150 ml bieleho gréckeho jogurtu
1 vajce
2 lyžičky soli
600 g hladkej múky
Olej na vyprážanie
Postup:
V miske zmiešame mlieko s vodou, pridáme cukor, droždie a necháme 5 minút odpočívať. Potom pridáme jogurt, vajce a postupne aj múku so soľou. Cesto je potrebné hniesť aspoň 7-8 minút, aby bolo mäkké a hladké. Cesto je mierne lepivé.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto narastie, preložíme ho na pracovnú dosku posypanú múkou a rozdelíme na 8 kúskov a tie vyformujeme do tvaru placky hrubej asi 0,5 cm.
Preložíme na panvicu, na ktorej sme si zahriali olej z oboch strán dozlatista. Oleja nie je potrebné toľko ako pri klasických langošoch, stačí len na dne, cesto nemusí v oleji plávať.
Podávame potreté cesnakom, posypané syrom, alebo s kyslou smotanou.