plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma 1 téglik bieleho jogurtu, toto skúste: 8 receptov na bezkonkurenčné pečivo, ktoré rýchlo pripravíte!

Hrnčekové placky z jogurtu

Potrebujeme:

8,5 hrnčeka hl. múky 1100 g
2 hrnčeky teplej vody 400 ml
2 hrnčeky riedkeho jogurtu 400 ml (môžete nahradiť aj kyslým mliekom)
1 lyžička soli
1 balenie čerstvého droždia 42 gramov alebo 1 balenie sušeného instantného droždia 10 gramov

Postup:

Do preosiatej múky rozmelíme dorždie.

Pridáme jogurt, vlažnú vodu, soľ a zamiesime jednotné cesto. Ruky si priebežne namáčame do vody.

Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Z cesta oddeľujeme menšie časti, ktoré vyformujeme do tvaru guľôčky a každú rozvaľkáme.

Opekáme na suchej panvici z oboch strán.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video postup:

Pizza z bieleho jogurtu

Potrebujeme:

2 tégliky bieleho jogurtu (klasické malé jogurty)

200g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

2 vajcia,

štipka soli

Postup:

Všetky prísady len zamiešame v miske a rozdelíme na 2 plechy vyložené s papierom na pečenie. Rozotrieme stierkou, potrieme paradajkovou omáčkou, alebo kečupom a uložíme oblohu podľa chuti – napríklad šunku, salámu, kukuricu, huby, olivy, mozzarella.  Pečieme 20-25min na 180 stupňov. Pizzu môžeme pripraviť v klasickom kruhovom tvare, ak máme kruhovú formu. ja robím pizzu aj na klasickom plechu.

Tyčinky z bieleho jogurtu

Postup:

400 g haldkej múky

¼ bal. prášku do pečiva

180 g masla

300 ml bieleho jogurtu

Štipku soli

Na potretie:

1 vajce

Strúhaný syr

Rascu

Postup:

Múku zmiešajte s práškom do pečiva, soľou a zmäknutým maslom. Primiešame jogurt a vymiesime jednotné cesto. Cesto zozvaľkáme na pracovnej doske a nakrájame na jednotlivé tyčinky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom a rascou.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20-25 minút.

10-minútové placky z bieleho jogurtu

Potrebujeme:

1 vajce

100 ml kyslej smotany

150 ml bieleho jogurtu

160 g hladkej múky (môže byť aj pohánková alebo najemno namleté ovsené vločky)

1 lyžička sódy bikarbóny

Oregano, soľ

Sušený cesnak

Olivový olej

Strúhaný syr – prípadne iné prísady na oblohu

Postup:

Všetky prísady na cesto spracujeme a z cesta formujeme placky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom a zľahka pokvapkaný olejom. Povrch placiek zľahka potrieme olejom  zmiešaným s oreganom, soľou a cesnakom, posypeme syrom a dáme piecť.

Placky klasicky pečieme v rúre na plechu s papierom na pečenie a pečieme ich na 180 stupňov dozlatista. Môžeme doladiť prísadami podľa chuti!

Diétne mini-langoše z jogurtu

Potrebujeme:

1 téglik bieleho jogurtu

2 tégliky hladkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

1 lyžičku soli

Na oblohu:

Kečup

Syr

Cesnak

Olej

Akékoľvek iné prísady podľa chuti

Postup:

Múku zmiešame s jogurtom, soľou a práškom do pečiva. Rukami uhnetieme jednotné hladké cesto, potom ho prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky odpočívať.

Keď je cesto vychladené, vyklopíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme do tvaru tenšieho kruhu. Z kruhu vykrajujeme jednotlivé langoše – pomocou pohára.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 8 minút. Potom cesto potrieme olejom s pretlačeným cesnakom, potrieme kečupom a posypeme syrom a ja pridávam aj nastrúhanú jemnú salámu. Vložíme ešte na chvíľu do rúry, kým sa syr neroztopí. Na okrajoch by mali byť langošíky zlatisé.

Hrnčekové žemle z jogurtu

Potrebujeme:

3 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček celozrnnej múky

1 hrnček bieleho jogurtu

1 hrnček vlažnej vody

1 lyžicu sušeného droždia

2 lyžice medu

1,5 lyžičky soli

3 lyžice oleja

Maslo na potretie

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame polohrubú múku s hrnčekom celozrnnej múky a pridáme droždie a soľ. Ak nemáte poruke celozrnnú múku, pokojne stačí aj obyčajná polohrubá.

Vo vlažnej vode rozmiešame med s jogurtom a olejom. Túto zmes následne pridáme do múky a vypracujeme hladké vláčne cesto. Ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme polohrubú múku.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do tvaru valca a odkrajujeme menšie kúsky, z ktorých vytvárame žemle.

Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte cca 15 minút. Potom vložíme plech do vyhriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené žemle potrieme maslom a necháme na mriežke vychladnúť.

Írsky chlebík bez kysnutia

Potrebujeme:

450 g hladkej špaldovej múky

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

500 g bieleho jogurtu

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.

Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta.  Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)

Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.

Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Mäkučké langoše z jogurtu

Potrebujeme:

200 ml horúceho mlieka (nie vriaceho)

150 ml vlažnej vody

1 bal. sušeného droždia

1 lyžičku cukru

150 ml bieleho gréckeho jogurtu

1 vajce

2 lyžičky soli

600 g hladkej múky

Olej na vyprážanie

Postup:

V miske zmiešame mlieko s vodou, pridáme cukor, droždie a necháme 5 minút odpočívať. Potom pridáme jogurt, vajce a postupne aj múku so soľou. Cesto je potrebné hniesť aspoň 7-8 minút, aby bolo mäkké a hladké. Cesto je mierne lepivé.

Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto narastie, preložíme ho na pracovnú dosku posypanú múkou a rozdelíme na 8 kúskov a tie vyformujeme do tvaru placky hrubej asi 0,5 cm.

Preložíme na panvicu, na ktorej sme si zahriali olej z oboch strán dozlatista. Oleja nie je potrebné toľko ako pri klasických langošoch, stačí len na dne, cesto nemusí v oleji plávať.

Podávame potreté cesnakom, posypané syrom, alebo s kyslou smotanou.

Najlepšie recepty na dnes