Pečieme najlepší domáci chlebík: Zbierka 11 top receptov, ktoré vás zachránia, aj keď budú zatvorené obchody- vynikajúca chuť a rýchla príprava!!

Vynikajúci recept na jednoduchý domáci chlieb

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

5 g sušeného droždia

1 ČL cukru

1 ČL soli

210 ml teplej vody

...

30 g rastlinného oleja

Postup:

Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku, pridáme lyžičku soli a cukru. Nasypeme suché droždie a všetky ingrediencie premiešame. Potom vlejeme teplú vodu (38 a 40 stupňov celzia), rastlinný olej a miesime cesto asi 5 – 7 minút. Na začiatku bude trochu lepkavé, tak si namastíme ruky troškou oleja a vyformujeme nelepivú guľu. Vložíme do misy, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Potom trochu posypeme hladkou múkou, preložíme na pracovnú dosku a roztiahneme na placku. Tú následne zrolujeme ako palacinku a potom ešte zrolujeme do slimáka.

Teraz znovu roztiahneme do placky, tentokrát stočíme do hrubšej palacinky a vytvarujeme bochník. Pekáč si vysypeme múkou a preložíme doň bochník, ktorý necháme prikrytý odpočívať ešte ďalších 20 minút. Potom ho potrieme mliekom, alebo vodou, posypeme preosiatou múkou a navrchu ozdobíme plytkými rezmi.

Dáme piecť do rozohriatej rúry a pečieme asi 30-35 minút pri 180 – 190 stupňoch. Chlebík by mal byť navrchu zlatohnedý. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

7-dňový chlebík

Potrebujeme:

3 hrnčeky hladkej múky (používame múku 00 – ja dávam pohronský ruskov)

20 g čerstvého droždia

1 lyžička rasce celej

3 lyžičky soli

1 a 1/4 hrnčeka vody

Postup:

Postupujeme ako pri príprave klasického cesta. Z trochy teplej vody, droždia a cukru zmiešame kvások – počkáme, kým vyjde. Potom všetko spolu spracujeme – poriadne vymiesime rukami a necháme aspoň 3 hodiny kysnúť (ja nechávam aj dlhšie).

Pri tomto chlebíku platí pravidlo, že čím dlhšie cesto kysne, tým viac dierok bude mať po upečení. 

Nastavíme si rúru na 250 stupňov.

Vykysnuté cesto vyformujeme na bochníky a uložíme na plech alebo misu vystlanú papierom pečenie, alebo klasicky vymastenú bravčovou masťou, prípadne olejom.

Chlebík je dôležité správne piecť (teda pri správne teplote), takže pri teplote 250 stupňov pečieme prvých 15 minút, potom znížime na 220 stupňov a pečieme ešte približne 35 minút – každá rúra pečie inak, ale + – 5 minút by malo stačiť. Ešte horúci chlebík z rúry potrieme vodou a necháme ho vychladnúť. Skladujeme ako klasické pečivo, je výborný! ja skladujem chlebík zabalený v plátennej utierke.

Taliansky chlebík bez miesenia

Potrebujeme:

385 g chlebovej múky

288 g vody

7 g soli

38 g olivového oleja

2 g sušeného droždia

Postup:

Vodu zahrejeme na 25 stupňov. Pridáme droždie a premiešame. Pridáme olivový olej, premiešame a prisypeme aj preosiatu múku. Premiešame vareškou.

Cesto je lepivé a vyzerať by malo asi takto.

necháme prikryté kysnúť 45 minút.

Potom cesto poprekladáme, opäť prikryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.

Cesto opäť poprekladáme.

Zakryjeme a necháme opäť kysnúť 30 minút.

Posledný krát poprekladáme, zakryjeme a necháme ešte 40 minút podkysnúť.

Posypeme múkou, vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme si tiež posypali múkou.

Cesto rozdelíme na 4 časti.

Každú časť vyformujeme do tvaru bochníka, dobre pomúčime a dáme na utierku ešte podkysnúť, kým sa nám nahreje rúra.

Dáme na plech a pečieme pri teplote 220 stupňov 18 minút.

Chlebík po upečení.

Video návod:

Hrnčekový chlebík bez miesenia

Potrebujeme:

3 poháre hladkej múky T 650
1,5 pohára vlažnej vody
1/2 ČL sušeného droždia
1,5 ČL soli
drvená rasca alebo iné semienka

Postup:

Poznámka: Netreba sa báť, ak je cesto tekutejšie, chlebík sa krásne upečie aj tak, dokonca podľa mňa je ešte lepší.

Do misky dáme všetky suché potraviny, zamiešame, pridáme vodu a znovu zamiešame, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 12 hodín. Ja robím večer a ráno vyklopím na dosku trošku poprekladám do bochníku nechám hodinku nakysnúť. Medzitým rúru nechám rozohriať na 230 a na polhodinu dám liatinový hrniec do rúry vyhriať. Môže byť aj z jenského skla ale musí mať vrchnák.
Do horúceho hrnca alebo pekáča opatrne preložíme nakysnuté cesto na papieri na pečenie, zakryjeme a pečieme 30 minút.
Odkryjeme a pečieme ešte 20 minút, aby sa nám urobila krásna chrumkavá kôrka a je hotovo.Vyklopíme a trocha potrieme studenou vodou.

Hop šup chebík bez roboty

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

1 lyžičku soli

Štipku rasce

300 ml vlažnej vody

1 lyžičku kr. cukru

1 bal. sušeného droždia (môže byť aj čerstvé droždie)

Postup:

V malej miske zmiešame vodu, cukor a droždie. Zmes potom nalejeme do sypkej zmesi múky, soli a rasce. Premiešame, nemiesime a cesto nalejeme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme, až kým chlebík nezíska krásne hnedastú kôrku. Počas pečenia 2x potrieme slanou vodou a nakoniec aj po dopečení. Ku koncu pečenia môžete chlebík vybrať z misky a nechať na rošte a papieri ešte 5 minút v rúre. To je všetko, váš vynikajúci domáci chlebík je hotový. Chlebík skladujeme zabalený v čistej utierke.

Zemiakový chlebík skoro bez práce

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku, urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie. Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások. Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté). Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto. Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť na teplom mieste. Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady. Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Jednoduchý chlebík ako dych

Potrebujeme:

3 hrnčeky (1 hrnček -2.5 dcl) múka hladká (1 hrnček môžete zameniť za grahamovú alebo špaldovú múku)

1 lyžica oleja

1.5 hrnček vlažnej vody

1 lyžička sušeného droždia

1 lyžička semienok podľa chuti

1 lyžička rasce

1 lyžička soli

Postup:

Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme na noc kysnúť (8-12 hodín). Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.

Keď je cesto vykysnuté, vymažeme pekáč olejom, dáme do neho cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku. Necháme vychladnúť a krájame. Chlebík je naozaj výborný, ak ho necháte v rúre trochu dlhšie, bude mať hnedšiu kôrku, je na vás, ako máte chlebík radšej.

Írsky chlebík bez kysnutia

Potrebujeme:

450 g hladkej špaldovej múky

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

500 g bieleho jogurtu

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.

Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta.  Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)

Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.

Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Chlebík z hrnca aj pre začiatočníkov

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1,5 šálky vlažnej vody

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku soli

Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…

Postup:

Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.

Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.