Tento recept na jahodový džem milujem, pretože je úplne jednoduchý a netreba ho dokonca ani miešať, ani zavárať.
Jahody s cukrom a ďalšími prísadami stačí dať do rúry a potom len jednoducho zavrieť do pohárov.
Potrebujeme:
1 kg jahôd
250 gramov cukru (ak sú jahody sladké, dajte aj menej, niekto robí úplne bez)
1 PL citrónovej šťavy
2 PL rumu
trošku vanilky
Postup:
Množstvo cukru záleží aj od toho, aké sladké je ovocie.
Takto si môžete pripraviť aj marhuľový, slivkový, prípadne malinový alebo lekvár z iného ovocia.
Nezabudnite, že lesné plody bývajú kyslejšie, preto cukor pridávame.
Pri jahodách je to otázne, naozaj uznajte sami, aký sladký lekvár chcete mať.
Ak budete robiť z väčšieho množstva, len zvýšte pomer ostatných surovín.
Ako na to?
Jahody očistíme a necháme usušiť na papierovej utierke.
Rozložíme ich na plech.
Zalejeme citrónovou šťavou.
Premiešame.
Dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov.
Pečieme 20 minút.
Potom jahody vyberieme a ak chceme, pridávame cukor.
Pečieme pri rovnakej teplote ešte 15 minút.
Džem nemiešame!
Následne jahody vyberieme, zalejeme rumom, pridáme vanilku.
Opäť nemiešame.
Dáme zapiecť ešte na 10 minút.
Odporúčame nezapínať ventilátor, aby sa jahody nespiekli.
Ešte horúci džem navrstvíme do pohárov.
Poriadne uzavrieme.
Otočíme hore dnom.
Necháme vychladnúť na tmavom mieste.
Hotovo!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)