Zázračný JAHODOVÝ džem bez roboty: Kto raz skúsi tento zlepšovák, ten sa už ku klasickému vareniu nevráti!

5848

Tento recept na jahodový džem milujem, pretože je úplne jednoduchý a netreba ho dokonca ani miešať, ani zavárať.

Jahody s cukrom a ďalšími prísadami stačí dať do rúry a potom len jednoducho zavrieť do pohárov.

Potrebujeme:

1 kg jahôd

250 gramov cukru (ak sú jahody sladké, dajte aj menej, niekto robí úplne bez)

1 PL citrónovej šťavy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 PL rumu

trošku vanilky

Postup:

Množstvo cukru záleží aj od toho, aké sladké je ovocie.

Takto si môžete pripraviť aj marhuľový, slivkový, prípadne malinový alebo lekvár z iného ovocia.

Nezabudnite, že lesné plody bývajú kyslejšie, preto cukor pridávame.

Pri jahodách je to otázne, naozaj uznajte sami, aký sladký lekvár chcete mať.

Ak budete robiť z väčšieho množstva, len zvýšte pomer ostatných surovín.

Ako na to?

Jahody očistíme a necháme usušiť na papierovej utierke.

Rozložíme ich na plech a zalejeme citrónovou šťavou.

Premiešame a dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov.

Pečieme 20 minút.

Potom jahody vyberieme a ak chceme, pridávame cukor.

Pečieme pri rovnakej teplote ešte 15 minút.

Džem nemiešame!

Následne jahody vyberieme, zalejeme rumom, pridáme vanilku a opäť nemiešame a dáme zapiecť ešte na 10 minút.

Odporúčame nezapínať ventilátor, aby sa jahody nespiekli.

Ešte horúci džem navrstvíme do pohárov a poriadne uzavrieme.

Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na tmavom mieste.

Hotovo!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár