Pečené zemiaky v slanike so smotanovou omáčkou

Pečené zemiaky v slaninke a s lahodnou smotanou omáčkou. Vynikajúca večera z jedného plechu.

Večera pre celú rodina z jedného plechu. Zemiaky obalené v chrukavej slaninke a k tomu lahodná smotanová omáčka. Jednoducho skvelý tip na večeru!

Potrebujeme:

8 zemiakov

16 tenkých plátkov slaninky

Na omáčku:

100 g masla

1 lyžicu hladkej múky

...

3/4 šálky vývaru – zeleninového alebo mäsového

150 g kyslej smotany

Soľ a čierne mleté korenie

Šťavu z ½ citróna

Postup:

Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v šupke v slanej vode. Potom scedíme a keď trochu vychladnú, ošúpeme ich. Každý zemiaky zabalíme do 2 plátkov slaninky, vložíme do formy na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 200 stupňov.

Medzitým si pripravíme smotanovú omáčku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a rozmiešame, aby sme sa zbavili hrudiek. Potom zalejeme vývarom, necháme chvíľku variť a následne odstránime z plameňa. Pridáme kyslú smotanu, soľ, korenie, citrónovú šťavu a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Zemiaky prelejme omáčkou a vložíme do rúry na ďalších 10-15 minút.

Nakoniec posypeme čerstvými bylinkami a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk