Pečené zemiaky na provensálský spôsob

Výnimočné jedlo s chuťou a vôňou ďalekého Provensálska. Pripravte si úžasne chutné pečené zemiaky s maslom, pečeným cesnakom a zmesou byliniek, ktoré premenia obyčajné jedlo na skutočný gurmánsky zážitok.

Potrebujeme:

600 g menších nových zemiakov

¼ šálky olivového oleja

2 lyžice rozpusteného masla

½ lyžice petržlenovej vňate

½ citrónu nakrájaného na kolieska

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5 vetvičiek tymianu

¼ lyžičky soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 hlávky cesnaku, z ktorých odrežeme vrchnú časť (viď obrázok)

Postup:

Rúru nastavíme na 175 stupňov a zemiaky dôkladne umyjeme. Zemiaky nakrájame na „ježkov“ viď obrázok.

V miske zmiešame maslo s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou a touto zmesou potrieme zemiaky tak, aby sa zmes dostala aj do jednotlivých zárezov.

Zemiaky preložíme na plech vymastený trochou masla. Medzi zemiaky rozložíme vetvičky tymianu, plátky citrónu a cesnakové hlávky. Nakoniec posypeme soľou a čiernym korením.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 1 hodinu, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Upečený cesnak rozhodne nevyhadzujte. Ošúpte ho a zmiešajte so zemiakmi. Získate tak neuveriteľne lahodnú chuť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk