plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečené zemiaky na grécky spôsob

Zemiaky sú celkom obyčajnou surovinou, ktorú bežne využívame na prípravu mnohých pokrmov. Čo by ste však povedali na to,  keby ste z naoko bežného jedla – pečených zemiakov, razom vykúzlili vynikajúcu večeru s nefaľšovaným gréckym šmrncom. Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúce zemiaky na grécky spôsob.

Potrebujeme:

¼ šálky olivového oleja (príp. masla)

Šťavu z 1 citróna

3 – 4 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie (ideálne čerstvo namleté)

1 lyžicu sušeného oregana

250 ml kuracieho (príp. zeleninového) vývaru

2 lyžice najemno strúhaného parmezánu

1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

2 kg zemiakov

Postup:

Rúru nastavíme na 210 – 220 stupňov.

Zemiaky očistíme a nakrájame na mesiačiky.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme trochou masla.

V malej miske zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, sušeným oreganom a vývarom.

Zmes nalejeme na zemiaky. Tekutá zmes by mala siahať približne do polovice zemiakov (nemala by ich celkom pokrývať).

Plech vložíme do rúry a prvých 40 minút pečieme zemiaky prikryté fóliou. Potom fóliu odstránime a pečieme ďalších 20 – 30 minút. Ak sa nám zdá, že na plechu je málo tekutiny, môžeme podliať trochou vody.

Po uplynutí tohoto času vyberieme plech z rúry a zemiaky posypeme parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Plech vložíme ešte na chvíľku do rúry – kým sa syr nezačne topiť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes