Moja starká ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.
Sú chrumkavé a nesmierne lahodné, chutia ako vyprážané, ale použijete na ich prípravu
Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepšie mladé, ale samozrejme použite také, aké máte doma)
1 lyžica soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
2-3 strúčiky cesnaku
Tymián
rozmarín
alebo iné korenie na zemiaky
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte.
Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.
Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.
Potom plameň vypneme a zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.
Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.
A následne nastavte na 160 stupňov.
Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky.
Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.
Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov.
Pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.
Nakoniec do zemiakov vmiešame aj pretlačený, alebo nadrobno nakrájaný cesnak.
Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Majka Dobrodenková