plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bravčové koleno takto pripravuje len málokto: Je to tak chutné, že upečiem TRI bravčové kolienka naraz!

Úžasný recept na bravčové koleno.

Pečené bravčové kolienka v pivnej omáčke s chrumkavou kôrkou sú skvelým jedlom na akúkoľvek príležitosť.

Tieto recepty si určite zamilujete, pretože bravčové kolienka sú také jemné, že sa rozplývajú na jazyku.

 

 

Výborný recept na zapekané bravčové koleno z youtube kanála Schneller Koch.

Na recept č. 1 potrebujeme:

3 bravčové kolená (každý kus cca 1,1-1,2 kg)

rozmarín

350 g cibule

15 g cesnaku

2 ČL mletej papriky

1/2 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL horčice

2 PL slnečnicového oleja

2-3 PL rastlinného oleja na vysmážanie

rozmarín

1 ČL tymianu

borievky (voliteľné)

500 ml svetlého piva

1 kg bielej kapusty

 

 

100 g slaniny

1-2 cibule

1/2 mrkvy

2 PL rastlinného oleja na vysmážanie

1 ČL kryštálového cukru

soľ

2 PL paradajkovej pasty

1 PL hladkej múky (voliteľné)

200-250 ml vody

bobkový list

Postup:

Bravčové kolená dobre opláchneme a vysušíme papierovou utierkou.

Na koži spravíme rezy v tvare mriežky (viď video).

Vrch bohato posypeme a potrieme soľou.

 

 

Do zárezu v koži vložíme rozmarín.

Mäso prekryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny marinovať (prípadne cez noc).

Cibuľu nakrájame na hrubo.

 

 

Do misky pridáme mletú papriku.

Pridáme čierne korenie a horčicu.

Nalejeme olej a dobre premiešame.

 

 

Po marinovaní osušíme mäso papierovou utierkou.

Na panvici zohrejeme olej.

Bravčové kolienka opekáme na vysokej teplote 3-4 minúty zo všetkých strán.

 

 

Osmažené kolená preložíme na plech.

Do horúceho oleja vložíme cibuľu.

Pridáme cesnak a smažíme 2-3 minúty.

 

 

Osmaženú cibuľu s cesnakom vložíme do plechu.

Mäso potrieme zo všetkých strán zmesou korenia.

Pridáme rozmarín, tymian a borievky.

 

 

Nakoniec nalejeme pivo.

Plech prekryjeme ďalším plechom alebo dvomi vrstvami alobalu.

Potom plech vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 60 minút pri teplote 220°C.

Kapustu nasekáme a vložíme do misy.

Nakrájame plátky slaniny.

Cibuľu nakrájame a vložíme do taniera.

Do samostatného taniera pridáme na tenké plátky nakrájanú mrkvu.

Do panvice nalejeme olej a zahrejeme.

 

 

Cibuľu smažíme, kým nebude priehľadná.

Pridáme cukor a zamiešame.

Potom pridáme mrkvu, zmiešame a smažíme 2-3 minúty.

 

 

Pridáme slaninu a smažíme niekoľko minút.

Ďalej pridáme trochu kapusty, dochutíme soľou a premiešame.

Nakoniec pridáme zvyšok kapusty, prekryjeme pokrievkou a na silnom ohni smažíme 5 minút.

 

 

Potom dusíme na miernom ohni.

Do misky pridáme paradajkovú pastu.

Pridáme trochu vodu a metličkou vymiešame.

Potom pridáme múku a zamiešame.

Počas miešania po troškách pridávame vodu.

Nakoniec dochutíme soľou a omáčkou zalejeme kapustu.

 

 

Panvicu prekryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 20-25 minút.

Po 60-ich minútach otočíme bravčové kolená, prekryjeme a pečieme ďalších 20-30 minút pri teplote 220°C.

Do kapusty pridáme bobkový list a zamiešame.

 

Bravčové kolená opäť otočíme a pečieme 10-15 minút pri teplote 230°C do chrumkava.

Upečené mäso preložíme na tácku, prikryjeme alobalom a necháme 10-15 minút odstáť.

Môžeme servírovať.

Na recept č. 2 potrebujeme:

 

 

1 bravčové koleno (1,5 kg)

3 bobkové listy

borievky (voliteľné)

6 klinčekov

2 cibule

stonky petržlenovej vňate

badián

2 mrkvy

1 PL soli

čili

500 ml svetlého piva

údený bravčový bôčik (alebo slaninu)

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

500-600 g kyslej kapusty

mleté čierne korenie

štipku rasce

200 ml svetlého piva

1 PL celozrnnej horčice

1 PL medu

1 PL sójovej omáčky

1 PL medu

1 PL horčice

1 ČL olivového oleja

Postup:

Bravčové koleno vložíme do hrnca.

Pridáme bobkové listy, borievky, klinčeky, cibule a stonky petržlenu.

Ďalej pridáme badián a na polovicu prekrojenú mrkvu.

Posolíme a pridáme čili.

Nalejeme pivo.

Nakoniec nalejeme vodu nad úroveň kolena.

Hrniec preložíme na sporák a prikryjeme.

Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi dve hodiny.

Na panvici zohrejeme olej.

Opečieme nakrájané plátky slaniny.

Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kocky.

Opečenú slaninu vyberieme z panvice a vložíme cibuľu a cesnak.

Zeleninu opečieme do mäkka.

Z kapusty vytlačíme šťavu a pridáme do panvice.

Pridáme osmaženú slaninu, čierne korenie a rascu.

Nalejeme pivo.

Pridáme horčicu, med a premiešame.

Dusíme na miernom ohni 15-20 minút.

Uvarené bravčové koleno vyberieme z hrnca.

Do misky pridáme sójovú omáčku, med, horčicu, olivový olej a všetko spolu zamiešame.

Do mäsa spravíme zárezy po celom obvode (viď video).

Kapustu vložíme na dno plechu.

Pridáme koleno a potrieme sójovou zmesou.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 220°C do zlatista.

Po desiatich minútach potrieme mäso so zvyškom omáčky.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes