plny-hrniec_transparent_negativ.png

Manžel sa ma pýtal, čo som urobila so zeleninou, že chutí tak úžasne: Len zaliať jogurtovou zmesou a dať piecť, chuť neporovnateľná!

Môj muž najskôr ani nechcel ochutnať, no keď si dal prvý kúsok zahlásil ” Čo si to prepánajána urobila s tou hroznou zeleninou” – mrvu a repu totiž skutočne nemá rád.. A naozaj je to tak, takto pripravená jesenná je u nás omnoho populárnejšia ako tučné hranolky. Aj deti ju milujú!

Potrebujeme:

1, 5 kg zeleniny – ja som použila zemiaky, cviklu, redkev, mrkvu, cibuľu – približne rovnaké množstvo z každého druhu

3-4 lyžice hustého bieleho  jogurtu alebo kyslej smotany

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčik pretlačeného cesnaku

1 lyžička mletej papriky

Soľ podľa chuti

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Oregano a bazalka na posypanie (voliteľné)

Postup:

Zeleninu očistíme (zemiaky som nešúpala) a nakrájame na kolieska. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať olejom). Zeleninu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame. Naukladáme do vymasteného plechu a pokvapkáme olivovým olejom.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút pod alobalom. Potom alobal zložíme a ja zvyknem ešte pokvapkať olivovým olejom a nechať zapiecť (hlavné je, aby bola zelenina mäkká).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes