Môj muž najskôr ani nechcel ochutnať, no keď si dal prvý kúsok zahlásil ” Čo si to prepánajána urobila s tou hroznou zeleninou” – mrvu a repu totiž skutočne nemá rád.. A naozaj je to tak, takto pripravená jesenná je u nás omnoho populárnejšia ako tučné hranolky. Aj deti ju milujú!
Potrebujeme:
1, 5 kg zeleniny – ja som použila zemiaky, cviklu, redkev, mrkvu, cibuľu – približne rovnaké množstvo z každého druhu
3-4 lyžice hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián
2 strúčik pretlačeného cesnaku
1 lyžička mletej papriky
Soľ podľa chuti
Šťava z polovice citróna
Štipka chilly
Olivový olej
Oregano a bazalka na posypanie (voliteľné)
Postup:
Zeleninu očistíme (zemiaky som nešúpala) a nakrájame na kolieska. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.
Pripravíme plech ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať olejom). Zeleninu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame. Naukladáme do vymasteného plechu a pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút pod alobalom. Potom alobal zložíme a ja zvyknem ešte pokvapkať olivovým olejom a nechať zapiecť (hlavné je, aby bola zelenina mäkká).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)