plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečená cvikla s cesnakom: Toto jedzte, ak chcete schudnúť!

Chutnou pečenou cviklou môžete nahradiť akúkoľvek zemiakovú prílohu. Obsahuje oveľa menej kalórií.

Ak je pre vás dôležité, aby ste jedli zdravo, no zároveň obľubujete chutné jedlá, potom musíte vyskúšať túto pečenú cviklu s cesnakom a rozmarínom.

 

 

Pokojne ju môžete jesť aj počas diéty alebo programu na chudnutie.

Cvikla má nespočetné množstvo dobrých vlastností, kvôli ktorým sa oplatí jesť ju pravidelne.

Toto jedlo je skvelé samotné aj ako príloha. 

Účinky surovej cvikly na zdravie:

 

 

Podporuje obranyschopnosť

Posilňuje srdce a cievy

Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak

Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi

Posilňuje vlasy a nechty

Podporuje funkciu pečene

Odkysľuje organizmus

Močopudná, podporuje obličky

Zlepšuje vyprázdňovanie

Podporuje tvorbu krvi

Zlepšuje pevnosť kože a kostí

 

 

Zmierňuje menštruačné bolesti

Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak

Pomáha v boji proti alergiám a mykózam

Bojuje proti únave, aj chronickej únave

Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.

Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,

Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinokdraslík.

Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

Na zdravú prílohu z cvikly potrebujeme:

 

 

40 dkg cvikly

1 hlávka cesnaku

4 lyžičky olivového oleja

1 vetvička rozmarínu

soľ

korenie

Postup:

Cviklu dôkladne umyjeme, potrieme a potom nakrájame na dve alebo štyri časti, podľa veľkosti.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Strúčiky cesnaku rozmiestnite medzi plátkami.

Zmiešajte olivový olej so soľou a korením, potom ním posypte cviklu.

Necháme pol hodiny odležať, aby chute dobre prestúpili zeleninou.

 

 

Pridáme lístky rozmarínu a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 170 stupňov 45-55 minút.

Keď je mäkká a (vyskúšajte do nej zaboriť ostrý nôž – ak to ide ľahko, cvikla je hotová).

Keď trochu vychladne, ošúpeme a podávame.

Prajeme vám dbrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes