Pečeň ako nová a vaša tvár omladne aj o 10 rokov: Jednoduchá zmes napraví aj to, čo ste roky kazili!

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v tele. Je zodpovedný za odstraňovanie toxínov a odpadu z krvi a tiež zohráva úlohu v procese spaľovania tuku. Preto je dôležité, aby bol zdravý a fungoval správne.

Nesprávna výživa, ako aj zlý životný štýl (alkohol, málo spánku, lieky, nedostatok pohybu) môžu správnu funkciu pečene výrazne obmedziť. Na pečeni je úžasné to, že sa dokáže regenerovať sama, ale proces regenerácie pečene je pomerne dlhý a vyžaduje si konzumáciu zdravých potravín a zdravý životný štýl. Existuje však aj prírodný prostriedok, ktorý vám môže pomôcť tento proces urýchliť. Zdravá pečeň znamená zdravá pokožka, vlasy a celkovo sa budete cítiť oveľa lepšie. Tú zmenu si však všimne aj vaše okolie. 

Tento nápoj je vyrobený z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a ponúka oveľa viac zdravotných výhod než len čistenie pečene:

Ide to silný antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém, čistí krv a reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, rovnako ako čistí pokožku.

Tu je postup, ako ho pripraviť doma.

Zloženie:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– 1 uhorka
– 2 citróny
– hrsť petržlenu
– 200 ml. voda

Postup a užívanie:

Jednoducho premiešajte ingrediencie v mixéry, kým sa nedosiahne homogénna zmes, a potom pite 1-2 poháre tohto nápoja denne. Opakujte tento postup celý  mesiac, potom vykonajte dvojtýždňovú prestávku a v prípade potreby zopakujte.

Čo ešte pečeni pomáha?

Pečeň i žlčník prečistí extra panenský olivový olej alebo éterický olej z oregana a škorice.

2 Polievkovú lyžicu oleja s citrónovou šťavou a so štipkou soli premieľajte chvíľu v ústach a prehltnite. Robte to tri razy denne hneď po jedle.

Pečeni pomôže aj čaj zo pšenice – hrsť povarte trištvrte hodiny v pollitri vody, ďalej špalda, zelená zelenina a čaj z bambusových lístkov.

Nejedzte

údeniny, bravčové mäso, baraninu, husacinu, salámy, paštéty, konzervy

Nepite

alkohol, korenené a cukrom sladené nápoje

Vynechajte

cesnak, papriku, nakladanú zeleninu, kyslú kapustu

Jedávajte

teľacie, jahňacie, kuracie mäso, ryby, kvalitnú šunku, výrobky z hydiny

Pite

pramenité vody, zelený i čierny čaj, zeleninové šťavy

Zelenina

kaleráb, petržlen, zeler, mrkvu, špenát, tekvicu, kukuricu, brokolicu, karfiol

Zázračná bylinka pre zdravú pečeň –  Pestrec mariánsky

V čom sa skrýva jeho tajomstvo?

Výnimočným ho robí najmä silymarín, ktorá zabraňuje prenikaniu toxických látok do membrán buniek. Dokáže čiastočne napraviť aj následky zlej životosprávy, či už ide o častú konzumáciu alkoholu, alebo o obezitu. Oplatí sa užívať ho aj preventívne.

Ktorá časť je liečivá?

Liečivé účinky sa ukrývajú v listoch a koreň, ale aj semenách a plodoch. V lekárni ho nájdete v podobe toboliek, čaju či oleja.

Vedľajšie účinky zatiaľ neboli preukázané, preto je pestrec pre naše zdravie bezpečný. Neodprúča sa ale kojacim či tehotným ženám, ľudom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorí trpia závažnými srdcovými chorobami.

Ako zberať?

Aby ste sa dostali k liečivým semienkam, budete potrebovať rukavice. Bodliak totiž svoje plody pichľavo stráži. Semená zbierajte v septembri-októbri.  Biele páperie opatrne vyberte. Na jeho konci sú semienka, ktoré očistite. Prázdne hlavičky pre istotu ešte vytraste. Semienka nechajte preschnúť na čistom papieri. Nezabudnite zomlieť, alebo rozdrviť, inak nebudú mať nijaký účinok – to je veľmi dôležité.

Super liečivý čaj – obnovuje pečeň a celkové zdravie

Ak máte to šťastie a pestujete si ho doma alebo ste ho práve niekde v prírode objavili, isto vás bude zaujímať, ako sa pripravuje.

Je dôležité, aby ste s ním zaobchádzali opatrne. Prečo? Je to najmä preto, že účinky, ktoré má, sa môžu eliminovať nesprávnych zaobchádzaním. Ničia ich nesprávna teplota prípravy či styk s kovom. Ideálna teplota pri príprave by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, inak by sa silymarín mohol znížiť a účinky čaju vymizli.

Liečivý olej

Rozdrvené semená zalejte kvalitným panenským olejom, napríklad pupalkovým. Nechajte týždeň stáť v chladničke a do mesiaca ho skonzumujte. Každé ráno si dajte za lyžičku.

Tinktúra

Rozdrvené semená môžete nechať vylúhovať v 6%-nom alkohole ako tinktúru.