Parížsky šalát – originál, ako sa robil pred rokom 1989: Recept podľa ČSN, na tú chuť sa nezabúda!

Šalát podľa  ČSN, presne, ako si ho pamätáme z mliečnych barov. Dnes už takúto pochúťku veru nekúpite. Názov receptu je odvodený od legendárnej Parížskej salámy, ktorá bola v kombinácií s čerstvým rožkom obľúbenou desiatou čo rýchlou večerou. Ak nezoženiete parížsku salámu, použite makké druhy salámy (Liptov, Gothaj..)

Na pol kilogramu parížskeho šalátu potrebujeme:

200 g parížskej salámy
90 g kyslých uhoriek
30 g sterilizovaného hrášku
13 g cibule
150 g domácej majonézy (žĺtky a olej – najlepšie je použiť domáce vajcia)
5 g krupicový cukor
5 g soľ
10 g plnotučná horčica
2,5 g ocot (jedna čajová lyžička)
4 g worcesterskej omáčky
mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)

Postup:

Odvážame 200 gramov salámy, 90 g sladkokyslých uhoriek, 30 g sterilizovaného hrášku, 13 gramov cibule. Salámu a uhorky ručne nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky. Aby nebola štipľavá a nezhorkla, dáme ju do sitka a prelejeme vriacou vodou. Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy. Pridáme aj všetky ostatné prísady, dobre premiešame.

Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky. Niekoľko hodín ho necháme odpočívať. Parížsky šalát podávame s pečivom napríklad večeru. Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec a iných výrobkov studenej kuchyne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Témy:


Pridajte svoj komentár