plny-hrniec_transparent_negativ.png

Parížsky krém: Fantastický do pečených aj nepečených dezertov!

Nielen na vianočné sviatky, ale aj kedykoľvek inokedy počas roka sa vám tento recept určite skvele hodí. Parížsky krém dotiahne vaše dezerty do absolútnej dokonalosti.

Nielen na vianočné sviatky, ale aj kedykoľvek inokedy počas roka sa vám tento recept určite skvele hodí. Parížsky krém dotiahne vaše dezerty do absolútnej dokonalosti. Neváhajte ho vyskúšať do tôrt, rolád, zákuskov, alebo len tak, napríklad s čerstvým ovocím.

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

100 g kakaa

500 g masla

350 g kryštálového cukru

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu s cukrom. Preložíme na plameň a privedieme do varu – to je základ pre budúci krém – smotana musí zovrieť a cukor v nej musí byť rozpustený.

Vriacu tekutinu zložíme z plameňa a pridáme kakao. Dôkladne rozmiešame metličkou.

Takto pripravenú zmes necháme poriadne vychladnúť. Potom do tejto zmesi pridáme maslo (ideálne nakrájané na menšie kúsky) a celú zmes vyšľaháme. Šľahanie krému trvá približne 13-15 minút. Správne ušľahaný krém má nadýchanú konzistenciu (ako pena) a že je hotový spoznáme tak, že zbledne a zväčší svoj objem – vtedy môžeme prestať šľahať. Pozor aby ste krém neprešľahali tak, že bude až príliš riedky.

Používame na plnenie tort, do rolád, závinov, na zákusky a vynikajúci je aj na vianočné cukrovinky (napríklad na parížske rožky či do laskoniek).

Najlepšie recepty na dnes