Parížske rožky bez múky a lepku: Tradičné vianočné pečivo!

Parížske rožky sú tradičné vianočné cukrovinky, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom stole.

Spojenie lahodnej čokolády, poctivého krému a nadýchaného cesta robí z tohto pečiva neopakovateľný chuťový zážitok.

 

 

Fantastický recept na tradičné parížske rožky z youtube kanála LiViera Desserts.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

4 vaječné bielky

300 g kryštálového cukru

300 g vlašských orechov

Na krém:

5 vajec strednej veľkosti

180 g kryštálového cukru

3 PL kakaa

500 g masla

Na čokoládovú polevu:

200 g tmavej čokolády (52%)

100 g kokosového oleja

Postup:

V horúcom vodnom kúpeli pasterizujeme bielky.

Pridáme cukor a občas metličkou premiešame.

 

 

Bielky zohrejeme na 72-76°C, trvá to asi 10 minút.

Horúce bielky prelejeme do hlbokej misy a pri plnej rýchlosti šľaháme asi 10 minút.

 

 

Do snehu na dvakrát pridáme nasekané vlašské orechy.

Sneh zbytočne dlho nemiešame, aby nespľasol a potom ho vložíme do cukrárskeho vrecka.

 

 

Pomocou vrecka tvarujeme rožky na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zvolíme program s ventilátorom.

Rúru zohrejeme na 190°C.

 

 

Pečieme pri teplote 190°C približne 5-6 minút.

Po vypnutí rúry dvierka pootvoríme.

A rožteky ešte 10 minút vysúšame.

 

 

Do hlbšej misky pridáme vajcia, cukor, metličkou zmiešame a preložíme do vodného kúpeľa.

Vajíčka za občasného premiešania zohrejeme na 72-76°C.

 

 

Vajíčkovú zmes vyšľaháme 15 minút na vysokých otáčkach až do vychladnutia (teplota krému a masla musí byť rovnaká).

Do krému pridáme kakao a vyšľaháme.

 

 

Počas šľahania postupne pridávame maslo.

Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a nanesieme ho na vychladnuté rožteky.

 

 

Rožky vložíme do chladničky.

V horúcom vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.

 

 

Polevu necháme vychladnúť na 29°C.

Ponoríme do nej len krém na rožkoch a necháme dobre odtiecť.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels