plny-hrniec_transparent_negativ.png

RETRO Parížske rezy: Legendárny dezert, ktorý si právom zaslúži označenie „Kráľ zákuskov“!

Tento luxusný dezert vás vráti v čase a pripomenie vám obdobie, keď kupované cukrárske výrobky chutili ako domáce.

 

 

Tieto šľahačkové rezy boli za socializmu ozdobou každej cukrárne a ľudia ich milovali.

Fantastický recept na obľúbené parížske rezy z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

Na parížsku šľahačku:

540 ml živočíšnej smotany na šľahanie

280 g horkej čokolády

Na kakaový základ:

8 vajec strednej veľkosti M

150 g kryštálového cukru

30 ml vody

200 g polohrubej múky

3 kopcovité PL kakaa (s 20% kakaového masla)

125 ml slnečnicového oleja

Na zvlhčenie piškóty:

150 ml čerstvého polotučného mlieka

Na bielu šľahačku:

500 ml živočíšnej smotany na šľahanie

4 kopcovité ČL práškového cukru

Na polevu:

180 ml živočíšnej smotany na šľahanie

100 g horkej čokolády

Na ozdobenie:

opražené lieskové orechy

Postup:

Parížsku šľahačku pripravíme deň vopred. Do rajnice na sporáku nalejeme šľahačku.

Pridáme horkú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.

 

 

Potom smotanu necháme vychladnúť, prikryjeme a vložíme na 12 hodín do chladničky.

Do menšej misky nasypeme kakao.

Nalejeme olej a metličkou vymiešame.

Do dvoch misiek oddelíme bielky od žĺtkov.

Bielky chvíľu šľaháme samostatne pri stredných otáčkach. Postupne pridávame cukor.

 

 

Do vyšľahaného snehu pridáme vodu izbovej teploty.

Otáčky mixéra znížime a po jednom pridávame žĺtky.

Potom postupne pridáme vopred preosiatu múku a jemne premiešame metličkou.

Do cesta nalejeme kakaovú zmes, ktorú sme vopred pripravili a metličkou veľmi pomaly vymiešame.

Cesto nalejeme na plech (38 x 45 cm)vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 20 minút.

 

 

Po upečení prekryjeme piškótu utierkou a necháme vychladnúť.

Potom z cesta stiahneme papier na pečenie a vrchnú časť olúpeme.

Piškótu potrieme mliekom.

Do misky prelejeme vopred pripravenú parížsku šľahačku a mixérom vyšľaháme.

Keď sa zmes začne oddeľovať od steny misy, šľahanie ukončíme.

Šľahačku nanesieme na piškótové cesto.

 

 

Smotanu pred šľahaním vychladíme.

Začneme šľahať na mierne vyšších otáčkach.

Keď smotana trochu zhustne, pridáme cukor.

Keď za metličkou zostáva brázda, šľahanie ukončíme.

Hustú šľahačku vložíme do cukrárskeho vrecka, nanesieme na parížsku šľahačku a rozotrieme (trochu šľahačky necháme na ozdobenie).

Do misky pridáme čokoládu a smotanu.

Zohrejeme a dohladka vymiešame.

Vychladnutú polevu nalejeme na šľahačku a rozotrieme.

Teplým nožom najskôr prekrojíme čokoládu a až potom studeným nožom prekrojíme dezert.

 

 

Hotový dezert ozdobíme šľahačkou.

Dozdobíme praženými lieskovými orieškami.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes