plny-hrniec_transparent_negativ.png

Miliónový recept na jednoduchú a lacnú PARÍŽSKU tortu: Netreba smotanu, salko ani drahé mascarpone – je ako z cukrárne!

Fantastická čokoládová torta na lyžičky, ktorú poznáme pod názvom Parížska torta. Je nesmirene chutná, lahodná a krémová.

Navyše, viete ju pripraviť úplne jednoducho a rýchlo.

 

Tortu môžete dozdobiť podľa vašich predstáv, najkrajšie vyzerajú sekané orechy, alebo čokoládové zdobenie.

Potrebujeme:

3 ks vajce

200 g kryštálový cukor

3 PL voda

100 g polohrubá múja

3 PL kakao

 

1/2 bal. kypriaci prášok

250 g maslo alebo Hera

200 g práškový cukor

3 PL kakao (ja som dala menej a krém bol svetlejší)

3 ks vajce

Formu s priemerom 24 cm

Postup:

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.

 

Žĺtky, cukor, kakao a vodu si vymiešame do peny.

Vmiešme tuhý sneh a múku s práškom do pečiva.

Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme s priemerom cca 24-26 cm.

Korups pečieme pri 170 stupňoch.

Necháme vychladnúť.

Z korpusu stiahneme vrchnú vrstvu, je dobré po upečení korpus otočiť, vtedy to ide veľmi ľahko.

Plnka :

 

V mise nad parou vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.

Pridáme aj kakao – vymiešame do konzistencie sirupu.

Dobre vychladíme.

Potom opatrne po trošku zašľaháme do masla.

Poznámka:

 

Je dobré keď majú maslo a sirup rovnakú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila.

Plnkou natrieme korpus a boky a nakoniec polejeme čokoládovou polevou aj po bokoch.

Tortu ozdobíme nasekanými orechmi alebo čokoládovým zdobením.

Zdobíme boky a okraj torty.

Necháme dobre stuhnúť v chlade.

Krájame horúcim nožom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes