plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odkedy ma mama naučila robiť buchty na panvici, moja rodina už iné nechce: Mäkučké a zo spodku krásne chrumkavé!

Tento recept skúsite raz a už naň máte návyk. Buchty úžasne mäkučké a z jednej strany krásne chrumkavé. Robíme ich na slano aj na sladko – recept mám od mojej mamy, ona sa ho naučila v Nemecku, kde takéto buchty pripravujú veľmi často!

Potrebujeme:

500 g múka polohrubá

250 ml mlieko

150 ml olej

1 vajce

42 g kvasnice

1/2 lyžičky soľ

2 lyžice cukru

hustý džem

Postup:

Tieto buchty sa dajú robiť na dva spôsoby – sladké aj slané. Ak robíte slané buchty tak jedinou zmenou je, že náplň vynecháme a buchty pred ukladaním na panvicu osolíme (na panvicu vkladanáme slanou stranou). Slané buchty sú výborná príloha k omáčke či polievke.

Sladké buchty plnené lekvárom: Vypracujeme si cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto potom rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme lekvárom a vyformujeme buchty ako klasicky, keď robíme parené buchty. Necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.

Na panvicu nalejeme trochu oleja (asi 1 lyžicu) a necháme ho rozpáliť. Poukladáme buchty, zakryjeme pokrievkou a necháme asi minútu, aby chytili zo spodu chrumkavú kôrku. Medzitým si v kanvici zohrejeme asi 0,5 dcl vody, odkryjeme pokrievku, vodu vylejeme na panvicu, zakryjeme, stlmíme oheň a buchty paríme 5 minút. Po 5-tich minútach máme krásne nadýchané parené buchty, ktoré sú na spodku krásne chrumkavé. Poukladáme na taniere, dáme posýpku podľa chuti (cukor .maslo, kakao) a môžeme si pochutnávať dobrú chuť.

Zdroj, foto reprofoto: chefkoch

Najlepšie recepty na dnes