Nie všetci Slováci si pamätajú názov jedla na tejto fotke: Mám rozprávkovo jednoduchý RECEPT!

3895 0

Vnučky mojej susedy k nám prišli len pred pár dňami na návštevu a ja som zrovna robila túto domácu pochúťku. Keď som im ponúkla so záujmom sa ma opýtali, čo to je za jedlo. No predsa klasické parené buchty.

Dievčatá odvetili, že niečo takéto nepoznajú a ešte to nejdli, nadšene si pridávali.

Viem, v súčasnom svete mnohí uprednostňujú zdravé stravovanie a pre nás starších exotické suroviny a potraviny, ktoré sme my nepoznali. Ja by som sa asi rovnako vyjave pozerala na shusi, ktoré som nikdy neochutnala.

Podľa mňa je však stará dobrá klasika to najlepšie, čo doma máme. Ak ste už na túto starú pochúťku zabudli, určite vyskúšajte. Toto je môj recept!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tieto parené buchty voláme tiež blbáčiky :-). To preto, že ich príprava je úplne jednoduchá a hádam ani nie je možné, že by sa nevydarili!

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

½ kocky čerstvého droždia

1 lyžičku soli

1 vajce

200 ml vlažnej vody

Náplň:

Čokoľvek máte radi:

Lekvár

ovocie alebo karamelové cukríky krowky – ja dávam polovicu cukríka na jednu buchtu

Postup:

Do misky nalejeme časť vody a rozdrobíme do nej kvasnice, keď sa začnú roztekať, hneď zasypeme trochou múky.

Pridáme zvyšnú vodu, vajce a dobre premiešame.

Postupne do zmesi pridávame múku so soľou a miešame tak, že vypracujeme hladké, pružné cesto.

Cesto klasicky prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho pomocou pohára kruhy.

Do stredu navrstvíme náplň a v dlaniach vyformujeme do tvaru guličky.

Keď máme všetky buchty hotové.

Prikryjeme ich ešte na 10 minút utierkou a necháme podkysnúť.

Ja naparujem na utierke – do hrnca nalejeme vodu a na vrch upevníme utierku pomocou gumičky.

Na utierku dáme buchty a prikryjeme pokrievkou.

Varíme na pare 10 minút.

Buchty vyberieme z pary, prepichneme špáradlom a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár